JPMorgan predviđa rast bitcoina blizu 150.000 dolara

Valuta

Iz najveće američke banke JPMorgan stiže predviđanje da bi bitkoin mogao dugoročno da skoči na 146.000 dolara.

Uslov je da volatilnost splasne i da institucije počnu da ga preferiraju u odnosu na zlato u svojim portfolijima, piše Biznis insajder.

To je otprilike 130% više od sadašnje cijene bitkoina. Ona se posljednjih nedelju dana kreće između 60.000 i 65.000 dolara.

Bitkoin kao konkurencija zlatu

JPMorgan smatra da se bitkoin, koji je takođe u neku ruku rijedak proizvod, sve više nadmeće sa zlatom za pažnju ulagača kao zaštitu od inflacije, odnosno kao nešto što će rasti čak i kada inflacija ruši vrijednost druge imovine, prenosi Indeks.

“Čini se da je pojavljivanje zabrinutosti od inflacije među ulagačima tokom septembra i oktobra 2021. obnovilo interes za korišćenje bitkoina kao zaštite od inflacije. Privlačnost bitkoina kao zaštite od inflacije možda je ojačana neuspjehom zlata u poslednjih nekoliko nedjelja da odgovori na povećanu zabrinutost oko inflacije”, rekao je strateg JPMorgan-a Nikolaos Panigirtzoglou.

Inflacija je u SAD-u na najvišem nivou u posljednjih 13 godina i porasla je širom svijeta.

Panigirtzoglou kao argument za to da će se kriptovaluta nastaviti boriti sa zlatom za prevlast vidi i to što milenijalci postaju sve moćniji u svijetu ulaganja.

“Uzimajući u obzir koliko je veliko finansijsko ulaganje u zlato, svako takvo istiskivanje zlata kao alternativne valute podrazumijeva veliki rast za bitkoin na dugi rok”, rekao je, sugerišući da bi dugoročno cijena bitkoina mogla narasti do 146.000 dolara.

Volatilnost bitkoina bi morala naglo da padne

Međutim, JPMorgan je saopštio da bi ogromna volatilnost (stepen varijacije niza cijena trgovanja tokom vremena) bitkoina morala naglo pasti da bi se cijena od 146.000 dolara ostvarila, kako bi se ulagači vezani uz pravila osjećali prijatno dodajući ga u svoje portfolije.

Promjenljivost bitkoina trenutno je oko četiri do pet puta veća od zlata, objavila je banka. To bi moralo dramatično pasti prije nego što institucionalni investitori uđu u igru.

JPMorgan ističe da je upravo volatilnost bitkoina velika prepreka za održivi rast cijena. Dodaju kako je reputacija kriptovalute poprilično narušena tokom njenog aprilskog i majskog skoka i ponora.

JPMorgan zapravo smatra da je volatilnost još toliki problem da je poštena cijena bitkoina u ovom trenutku zapravo oko 35.000 dolara.

Ipak, banka je rekla da volatilnost tokena trenutno pada i da cena od 73.000 dolara izgleda razumno za sljedeću godinu.

Realno izgleda i porast iznad 160.000 dolara i još jedan pad na manje od 30.000 dolara

Međutim, bitkoin je krajnje nepredvidiv. Porast iznad 146.000 dolara izgleda potpuno moguć, s obzirom na to da je dobit bitkoina bila više od 340% u prošloj godini. No, još jedan pad na manje od 30.000 dolara, što se videlo ovoga leta, takođe je mogućnost, kažu u banci.

U svakom slučaju, JPMorganovi globalni tržišni stratezi izgledaju optimistični u pogledu kriptovaluta.

“Nema sumnje da su kriptovalute i digitalna imovina, šire gledano, nova klasa imovine i stoga u višegodišnjem strukturnom uzlaznom trendu”, rekli su.

JPMorgan misli da bi ulagačima u kriptovalute možda bilo bolje da ulože u ethereum umjesto u bitkoin

Iz JPMorgana smatraju da bi investitori u kriptovalute u svojim portfolijima trebalo da drže ethereum umjesto bitkoina jer blokčejn ima više namjena.

Analitičari JPMorgana, predvođeni tržišnim strategom Nikolaosom Panigirtzoglouom, naime, misle da bi rastuće kamatne stope mogle predstavljati problem za bitkoin, baš kao što to tradicionalno čine za zlato.

Iako bitkoin sve više kotira kao konkurencija zlatu, treba uzeti u obzir da centralne banke širom svijeta smanjuju svoju podršku privredama u nastojanju da se smanji inflacija. To znači da će kamatne stope i prinosi na obveznice početi da rastu.

S obzirom na to, JPMorgan je rekao da bi investitorima možda bilo bolje da ulažu u iter, drugu najveću kriptovalutu na svijetu, koja radi na ethereum blokčejnu. Drugim riječima, ima mnogo više namena od bitkoina i prinos bi mogao biti veći.