Primiče se istorijski dan za bitcoin

Valuta

Naime, 12. maja ove godine, dogodiće se tzv. novo dijeljenje, što na pojednostavljen način znači da će u jednakim vremenskim intervalima kao i dosad u opiicaj dolaziti upola manje bitcoina. Neki već predviđaju da će se cijena bitcoina povećati, što se dogodilo nakon prvog i drugog dijeljenja, odnosno 2012. i 2016. godine.

Posljedica takozvanog bitcoin rudarenja, što je računarsko traženje rješenja za teške matematičke probleme, rezultira dodavanjem novih blokova zapisa o transakcijama kriptovaluta u bitcoinov lanac blokova podataka ili tzv. blockchain.

Svaki novi blok dodaje se lancu bitcoina u prosjeku svakih deset minuta. Ovo stvara nove bitcoine kojima se nagrađuju rudari. Oni koji su rudarenju doprinijeli s većom računarskom moći, dobijaju relativno veću nagradu.

Prilikom pokretanja bitcoin mreže 2009. godine, nagrada za svaki novi blok koji se pridružuje lancu blokova podataka bila je 50 bitcoina. U novembru 2012. nagrada se prepolovila na 25 bitcoina prvi put, a na 12,5 bitcoina drugi put u julu 2016. godine.

Trenutno je puno više interesa za nadolazeće dijeljenje nego prije četiri godine, kada kriptovalute još nisu bile predmet interesa šireg kruga (i) malih investitora.

Kriterijumi za dijeljenje koji je je u jezgru bitcoinovog progokola bio programiran za suzbijanje inflacije dosegao je novih 210,00 blokova u bitcoin blockchainu, što se događa svake četiri godine (210 000 puta deset minuta je 2,1 miliona  minuta ili 3,995 godina).

Iako prošli rast cijene bitcoina nije pokazatelj budućeg rasta, moguće je da bi na povećano zanimanje za kupovinu bitcoina u narednih nekoliko nedjelja mogla uticati i prošla dijeljenja.

U dvanaest mjeseci nakon prvog prepolovljenja 28. novembra 2012. godine, cijena bitcoina skočila je više od 9.000 posto s 11 na preko 1.030 dolara. U godini nakon drugog dijelljenja, koje se dogodilo 9. jula 2016., bitcoin je porastao za samo 338 posto, ali tokom tog razdoblja rasta dobio je podsticaj za vrlo brzu eksploziju do najviše cijene svih vremena – u decembru 2017. premašio je 20.000 dolara.