Počelo ludilo zvano “Dan samaca”

LIFE

Dan samaca, najveći svjetski godišnji događaj za kupovinu, započeo je u Kini i obećava da će donijeti desetine milijardi dolara prodaje za najveće kompanije za e-trgovinu u zemlji.

Međutim, ovogodišnja euforija je dosta blaža nego što je bila prethodnih godina, jer se kompanije bore sa rastućom inflacijom u usporavanju ekonomije i regulatornim udarom na svoje poslovanje.

Kompanija Alibaba (BABA) je pokrenula prvi Singles Day Shopping Festival 11. novembra 2009. godine. Događaj, koji je takođe poznat kao Double 11, vezan je za kineski neformalni praznik protiv Dana zaljubljenih koji slavi ljude koji nisu u vezama. Datum 11. 11. je izabran jer je napisan kao četiri jedinice.

Od te prve pojave, Dan samaca je prerastao u ludnicu pri kupovini koju ne osjeti samo Alibaba, već i druge kompanije za e-trgovinu koje nude svoje velike popuste i promocije. Dogovori se odvijaju tokom nekoliko dana ili čak sedmica. Takođe se proširio izvan Kine, a Alibabina podružnica Lazada u jugoistočnoj Aziji nudi poslove u Singapuru, Maleziji, Indoneziji, Tajlandu i Vijetnamu.

To je nevjerovatno unosan događaj s obzirom na to da je prošle godine Alibaba zaradio otprilike 75 milijardi dolara od ukupne prodaje. Rival JD.com (JD) je tada rekao da je dostigao 41 milijardu dolara u prodaji.

Alibaba i JD.com i dalje bi mogli postići nove rekorde prodaje ove godine. Analitičari Citija nedavno su prognozirali da će Alibabin ukupni bruto obim robe (GMV) dostići čak 578 milijardi juana (90 milijardi dolara) u prvih 11 dana novembra, što je povećanje od 15 posto u odnosu na prošlu godinu, ali ta stopa rasta bi bila mnogo sporija nego prethodnih godina.

Prošle godine, Alibaba je zabilježila skok od 26 posto po tom pokazatelju u odnosu na godinu ranije. Analitičari Citija takođe očekuju da će se rast GMV-a JD.com u periodu kupovine usporiti na 22 do 26 posto, u poređenju sa prošlogodišnjih 33 posto.

Iako su analitičari Citija u nedavnom izvještaju napisali da su promotivne kampanje “počele sa snažnom potražnjom potrošača”, oni su dodali da su oprezni da bi cjelokupno raspoloženje moglo biti povrijeđeno “slabljenjem osnovne ekonomije”.

Kineska ekonomija raste najsporijim tempom u posljednjih godinu dana, jer energetski problemi, poremećaji u transportu i produbljena imovinska kriza uzimaju danak drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji.

Inflacija je u međuvremenu porasla, što prijeti da naruši profitne marže i kupovnu moć koju imaju potrošači.

Cijena robe koja napušta kineske fabrike porasla je za još jednu rekordnu stopu prošlog mjeseca, kineski indeks cijena proizvođača skočio je 13,5 posto u oktobru u odnosu na godinu dana ranije, i sada postoje znaci da viši troškovi padaju. Kineski indeks potrošačkih cijena porastao je 1,5 posto u oktobru u odnosu na godinu ranije, dvostruko više od prethodnog mjeseca i najbrži tempo rasta od septembra 2020.

“Rastući troškovi inputa značajno su smanjili profitnu maržu za proizvođače na nižim tokovima, što zauzvrat ograničava prostor za ponudu velikog popusta ove godine. S druge strane, domaća potrošnja se još nije vratila na nivo prije pandemije, a čak je i online maloprodaja, koja je ostala relativno otporna u 2020, usporila”, rekla je Alicia Garcia Herrero, glavna ekonomistkinja za Aziju i Pacifik u Natixisu, francuskom investicione banke.

Ovogodišnji šoping događaj se također održava u sjeni sveobuhvatnog napada vlade na privatni biznis. Firme za e-trgovinu nisu izbjegle taj nadzor i na mnogo načina su bile u njegovom središtu. Alibaba je ranije ove godine pogođen rekordnom kaznom od 2,8 milijardi dolara jer se ponašao monopolistički, a kompanija je izgubila stotine milijardi dolara tržišne vrijednosti zbog reformi u Pekingu.

JD.com, Tencent, Pinduoduo, Meituan i druge kompanije također su pod istragom ili su kažnjene zbog navodnog antikonkurentskog ponašanja.

Prošle sedmice, Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija, koje se bavi internet industrijom, pozvalo je Alibabu, JD.com, Pinduoduo i Meituan i upozorilo ih da ne šalju neželjenu poštu potrošačima marketinškim porukama tokom Dana samaca.

“Čini se da su velike internetske platforme ove godine opreznije u marketingu i promocijama kako bi se suzdržale od kršenja antimonopolskih propisa”, rekao je García Herrero iz Natixisa.

Kompanije također žure da podrže vladine inicijative namijenjene jačanju društvene jednakosti ili smanjenju emisija ugljika – i jedno i drugo među Xijevim glavnim političkim ciljevima. Klima je bila u posebnom fokusu, a Kina je ove sedmice čak obećala da će povećati svoje klimatske ambicije u sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kina je još uvijek najveći svjetski potrošač uglja i ranije nije potpisala izjavu na COP26 kojom se obavezuje na postepeno ukidanje upotrebe uglja.

“Ovogodišnji festival označava novo poglavlje za 11. 11. Vjerujemo da moramo iskoristiti njegovu snagu kako bismo potaknuli održivi razvoj i promovirali inkluzivnost kod potrošača, trgovaca i partnera u cijelom našem ekosistemu”, rekao je Chris Tung, direktor marketinga Alibaba grupe, prenosi CNN.

Kompanija je saopštila da će na svojim uslugama predstaviti energetski efikasne proizvode i podijeliti “zelene” vaučere u vrednosti od 100 miliona juana (15,6 miliona dolara) koji imaju za cilj da podstaknu ljude da kupuju održivije proizvode. Također, želi smanjiti uticaj ugljika recikliranjem ambalaže koju koristi.

JD.com je također najavio da će ovogodišnji Dan samaca biti “najveći na kojem se koristi obnovljiva energija i na kojem će se zalagati za smanjenje ugljičnog otiska”.