Belgija odobrila četvorodnevnu radnu sedmicu

LIFE

Radnici u Belgiji uskoro će moći odabrati četvorodnevnu radnu sedmicu u sklopu niza reformi tržišta rada.

Paket reformi koji je dogovorila višestranačka koaliciona vlada u toj zemlji takođe će radnicima dati pravo da isključe radne uređaje i ignorišu poruke vezane uz posao nakon radnog vremena bez straha od odmazde.

“Imali smo dvije teške godine. Ovim sporazumom postavili smo svjetionik za ekonomiju koja je inovativnija, održivija i digitalnija. Cilj je ljude i preduzeća učiniti jačima”, rekao je belgijski premijer Alexander de Croo na press konferenciji na kojoj je najavljen reformski paket, prenosi Fena pozivajući se na Euronjuz.

Frilenseri će takođe dobiti snažniju pravnu zaštitu prema novim pravilima, dok će zaposleni s punim radnim vremenom moći raditi po fleksibilnom rasporedu na njihov zahtjev.

Uvođenje reformi u zakon moglo bi, međutim, potrajati mjesecima, jer nacrt zakona mora proći više čitanja od strane saveznih zakonodavaca prije nego što bude donesen.

Značajan dio novih belgijskih reformi rada utiče na ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

Nacrt paketa reformi koji je dogovorila savezna vlada zemlje omogućiće zaposlenicima mogućnost da zatraže četvorodnevnu radnu sedmicu.

U januaru su državni službenici koji rade za belgijsku saveznu vladu dobili pravo da isključe radne uređaje i ignorišu poruke nakon radnog vremena bez odmazde od strane šefova.

Sada će svi belgijski radnici, uključujući i one u privatnom sektoru, dobiti isto pravo.