Rivian postao treći najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu

Automobil

Rivian, 12-godišnji startup koji još nije prodao niti jedno vozilo na tržištu, sada je treći najvredniji proizvođač automobila na svijetu.
Proizvođač električnih vozila protekle sedmice izašao je na berzu, a njegova se cijena dionice više nego udvostručila za to vrijeme, čime je vrijednost kompanije dosegla iznos od 140 milijardi dolara.

To je više od vrijednosti Volkswagena (139 milijardi dolara) i na trećem mjestu iza Toyote (306 dolara milijardi) i Tesla (1 bilion dolara).

U utorak su dionice porasle za više od šest posto, na oko 159 dolara po dionici. Kada je firma debitirala prošle sedmice, cijene dionice procijenjene su na 78 dolara.

Iako Rivian još nije prodao nijedan od svojih električnih kamioneta na tržištu, izazvao je veliki interes investitora uz istaknutu podršku Amazona, koji je kupio 20 posto udjela 2019. godine i Forda.

Jeff Bezos je veliki obožavatelj kompanije i viđen je kako svoje kolege prevozi do i od lansirnog mjesta Blue Origina u Zapadnom Texasu u Rivianovom kamionetu.

Ogroman interes za dionicama kompanija koje proizvode električna vozila nije ništa novo – naprimjer mnogi analitičari, pa čak i Teslin vlastiti osnivač Elon Musk, tvrde da je Teslina vrijednost prenapuhana.

Ali dionice stalno rastu dok Wall Street predviđa budućnost u kojoj će dominirati potpuno električna vozila.

Prema infrastrukturnom planu predsjednika Joea Bidena od 1,2 biliona dolara, koji je potpisan u ponedjeljak, oko 7,5 milijardi dolara izdvaja se za izgradnju nacionalne mreže punjača za električna vozila s priključkom na struju.

Investitori koji su možda propustili Teslu prije desetak godina ne žele propustiti još jednog pionira u oblasti električnih vozila.

Rivian se takođe može pohvaliti potencijalnom prednosti u odnosu na Teslu na američkom tržištu, djelomično zato što je spreman za publiku na koju Tesla ne može računati.

Naime, Rivianov primarni proizvod nije bilo koje električno vozilo – to je kamionet. To je važno na američkom tržištu, s obzirom na to da su prva tri najpopularnija vozila u SAD-u Ford F-150, Chevy Silverado i Ram (sve kamioneti), prema istraživanju Edmundsa.