Kojom matematikom možete zaraditi milion dolara

MANAGER

Ukoliko bi neko pokazao da je svaki paran broj moguće predstaviti kao zbir dva prosta broja preko noći bi stekao svjetsku slavu ali i ogromnu svotu novca.

Iako ovaj problem može djelovati jednostavno on zapravo predstavlja čuvenu Goldbahovu hipotezu koju je pruski matematičar Kristijan Goldbah formulisao u pismu Leonardu Ojleru još davne 1742. godine. Ova hipoteza od tada odolijeva naporima najvećih svetskih umova i još uvjek predstavlja neriješen matematički problem.

A Klejev institut za matematiku je 2000. godine napravio spisak sedam najvećih neriješenih problema iz svijeta matematike i zagarantovao nagradu od 1.000.000 dolara za rješenje svakog od njih. Rješavanje ovih Milenijumskih problema se često navodi i kao najteži način da se zaradi milion dolara pa je rješenje za jedan od njih došao neočekivano brzo. Ruski matematičar Grigorij Pereljman je u toku 2002. i 2003. godine na internet postavio tri rada koji su dokazali Poenkareovu hipotezu formulisanu od strane Poenkarea 1904. godine, a koja je bila jedan od sedam Milenijumskih problema.

Nezadovoljan reakcijom matematičke zajednice na njegov dokaz Pereljman je odbio da primi nagradu od milion dolara kao i Fildsovu medalju koja je najprestižnija nagrada u svetu matematike. Napustio je matematičku zajednicu i otišao da živi skromno sa svojom majkom u Sankt Peterburgu.