Vlasnik Zare okreće se energetskom sektoru

MANAGER

Pontegadea, investiciona kompanija osnivača Zare Amancia Ortege, diverzifikuje portfelj i okreće se energetskom sektoru.

Prošle je godine Pontegadea nakupovala udjele u energetskim kompanijama koji vrijede više od milijardu dolara, a gotovo dvije milijarde dolara uložila je u nekretnine širom svijeta.

Ta kompanija upravlja dividendama koje Ortega ubira od trgovina koje je osnovao prije gotovo šest decenija te niže ulaganja izvan industrije koja je osnivača Zare učinila najbogatijim Špancem. U posljednjih pet godina dionice krovne modne kompanije Inditex pod kojom su Zara i ostali brendovi izgubile su trećinu vrijednosti, a Ortega je zahvaljujući svojoj investicionoj kompaniji nabildao nekretninski portfelj toliko da je njime nadmašio neke od najbogatijih Evropljana te se okrenuo ulaganjima u novim područjima, i to sve ne prodavši nijednu dionicu.

Posljednjih godina kompanija se ozbiljnije okrenula energetici. Godine 2019. kupila je idio u španskom distributeru plina Enagás. Prošlog je mjeseca kompanija uložila javnosti još uvijek nepoznatu svotu u udio za obnovljive izvore energije u toj kompaniji i od Repsola za oko 27 miliona eura kupila udio u solarnoj elektrani.

Pontegadea pokušava da ublaži posljedice pada vrijednosti Inditexovih dionica. Kompanija ostvaruje znatne prihode i od telekomunikacijske kompanije Telefonice u koju je uložila 2018. godine u jednom od svojih prvih ulaganja izvan sektora nekretnina.

Ipak, glavnina Ortegina bogatstva od 53,8 milijardi dolara dolazi od većinskog udjela u Inditexu koji se procjenjuje na 48 milijardi dolara.

Izvor: SEEbiz / Bloomberg