Kriptomanija: Što se događa?

Valuta

Ako pratite ekonomske vijesti na portalima, mogli ste prethodnih sedmica naići na naslov koji je zaparao medijsko nebo: „Najsrećniji investitor: Uložio 8 hiljada, sada ima 5 milijardi dolara.“

U istoriji svjetskih berzi bilo je raznih cjenovnih balona, mešetarskih manipulacija, jurnjave za insajd informacijama u cilju brze zarade, sumnjivih privatizacija radi zloupotrebe bogate imovine kompanija i čega sve ne, ali zaradom iz naslova od 62 miliona odsto niko se nikada nije mogao pohvaliti na uređenim tržištima kapitala, a i pitanje je da li će ikada u budućnosti. Ova zarada zvuči još luđe kada se doda informacija da je ostvarena tokom perioda od svega godinu i dva mjeseca.

Kako je kriptotehnologija doživjela uspon?

Zaradu iz naslova „srećnom“ investitoru donijela su ulaganja iz domena kriptotehnologije, tj. novokreirane poslovne mogućnosti, koje su svakog iole informatički potkovanog klinca iz Singapura učinile kreatorom sopstvene valute i potencijalnim multimilijarderom. Kriptosvijet je toliko narastao da bi početniku bila potrebna jedna klasična akademija od nekoliko godina da izuči sve termine, sve procese kreiranja, sve načine funkcionisanja, sve simbole i opcije trgovanja, i još nekoliko godina da se upozna sa svim već kreiranim kriptovalutama i kriptotokenima, kojih danas ima preko 11.000 u svijetu, ako je vjerovati podacima sajta CoinGecko.

Međutim, iako ih ima 11.000, 90 odsto ukupne vrijednosti svih digitalnih valuta odnosi se na svega njih dvadesetak. Ostale valute, kada bismo čitali njihove opise i tzv. white paper-e, svi do jednog donose svojevrsnu kvazirevoluciju u poslovanju, ali fama oko njih uglavnom se stvara najviše zahvaljujući njihovom imenu ili pak zanimljivom simbolu i skraćenici kojom se označavaju na kriptoberzama.

Novčići nastali kao šala koji vrijede više od nekih kompanija

Pored svih tih kvazirevolucionarnih, u moru novih kriptovaluta, sve je veće jato tzv. meme-koina, to jest digitalnih novčića kreiranih iz čiste zezancije, kojih danas na kriptoberzama ima skoro 100, ukupne tržišne kapitalizacije skoro 50 milijardi dolara (!), a čiji je jedini cilj da pokažu ironiju i čestu nesvrsishodnost ovih ranije pomenutih revolucionarnih.

DogeCoin, kojoj je popularnost svojim tvitovima donio Elon Musk, trenutno na kriptoberzama ima vrijednost preko 20 milijardi dolara*.

Tako smo nakon ozbiljnih tehnologija koje zahtijevaju veliko znanje i trud, kao što su Ethereum ili Ripple, dobili klasičnu poplavu novčića nazvanih po psima: Doge coin, Shiba inu coin, Kisha inu coin, Saitama inu, Samoyed coin, ShiTzu… Iako nastali kao šala, pojedini od ovih kučića danas vrijede više negoli najveće američke ili evropske kompanije. Zvuči nevjerovatno, ali šala zvana DogeCoin, kojoj je popularnost svojim tvitovima donio Elon Musk, trenutno na kriptoberzama ima vrijednost preko 20 milijardi dolara, trkajući se milijardu po milijardu sa svojim glavnim konkurentom Shiba Inu coinom.

Onaj srećni investitor sa početka teksta svoje bogatstvo je stekao upravo ulažući 8.000 dolara u Shiba Inu coin. Da li je uspio svoje novčiće i da proda i tu vrijednost prebaci u dolare, bilo bi zanimljivo saznati. Ono što sigurno znamo, rast zarade od 62 miliona odsto je nešto što nije moguće ostvariti u bilo kom ozbiljnom poslovnom segmentu. Da li to govori da je segment meme-koina neozbiljan ili da je potrebno da dodatno proširimo vidike kako bismo doživjeli mogućnost ostvarenja ovakve zarade kao nešto normalno, pitanje je od još milijardu eura, na koje mi, nažalost, trenutno nemamo odgovor.

Uspon i pad meme-koina nazvanog po „Squid Game” seriji

Međutim, nedavno smo isto mogli da vidimo kako je jedan od meme-koina buknuo kao kometa i maltene iste sedmice se ugasio. Nazvan po popularnoj Netflix-ovoj seriji „Squid Game“, istoimeni token kreiran je i dospio na kriptoberze po početnoj cijeni od svega jedan cent. Par dana kasnije, njegova cijena je u nevjerovatnoj trci investitora koji su poželjeli da ih neko opiše epitetom najsrećniji, dospjela do suludog nivoa od preko 2,8 hiljada dolara. Ali, ova u prevodu kriptovana „igra lignje“, tako se munjevito i završila, pa je cijena istog dana potonula na manje od jednog centa. Lignja se otkačila sa mamca, a lovci željni brzog ulova ostali su kratki i u mutnom.

Nedavno smo mogli da vidimo kako je jedan od meme-koina, nazvan po popularnoj Netflix-ovoj seriji „Squid Game“, buknuo kao kometa i maltene iste sedmice se ugasio.

Priča o kriptovalutama je već prilično poznata. Bitcoin je već više od deceniju među nama, a oko nas je iz dana u dan sve više ljudi koji su se oprobali u ovim prilično rizičnim finansijskim transakcijama. Ali i dalje kriptopriču prate dva smjera: sa jedne strane brz razvoj na hiljadu segmenata, sa druge strane i dalje mala konkretna primjena. Da li će se ta diskrepanca ublažiti u budućnosti, tj. da li će primjena ovih tehnologija doživjeti skorašnji boom, ostaje da se vidi.

Do tada, vjerovatno ćemo gledati sporadične bljeskove novokreiranih kriptotokena i multimilionera koji su uspjeli na vrijeme da uhvate taj brzi voz, ali i da siđu sa njega prije negoli završi svoje burno putovanje. Praskom poput onog koji je ispratio Squid Game token u ružnu prošlost.

Investiranje ipak zahtijeva ozbiljan, kvalitetan i provjeren pristup

Sam pojam sa početka ovog teksta – „najsrećniji“ investitor, prilično je pogrešno medijski iskorišćen i navodi na to da je investiranje pitanje sreće, a hiperprodukcija kriptovaluta investiranje svodi na tombolu, jer je bitno samo da slučajnim odabirom pogodite onu čija će cijena da se vine u nebesa. Na sreću mnogih, investiranje nije klađenje, već podrazumijeva vrlo zahtjevan, posvećen i sveobuhvatan proces obrazovanja, učenja i rada. Kao što je rekao nobelovac Paul Samuelson„Investiranje bi trebalo biti kao da gledate travu kako raste ili svježe oslikano platno kako se suši. Ako želite uzbuđenje, idite u Las Vegas“.

Investiranje nije klađenje, već podrazumijeva vrlo zahtjevan, posvećen i sveobuhvatan proces obrazovanja, učenja i rada.

Mi u Erste banci cijenimo nove tehnologije, ali i investiranju pristupamo na ozbiljan način, obezbjeđujući svojim klijentima kvalitetan i provjeren pristup uređenim tržištima kapitala i renomiranim svjetskim berzama. Ako želite da investirate svoj novac u kvalitetnu berzansku aktivu, pozivamo vas da posjetite naš website, kao i da svratite do naših prostorija u City Mall-u na Erste berzansku kafu, gdje će vam naši brokeri rado predstaviti sve mogućnosti za pasivno ili pak aktivno investiranje. A uz kafu možemo pomenuti i kriptovalute.

*Po cijenama na datum 13.12.2021.godine sa portala Coingecko.com

Autor: Aleksandar Šćekić, rukovodilac Službe investicionog bankarstva. Završio je Ekonomski fakultet u Podgorici. Licencirani je broker, diler i investicioni menadžer investicionog fonda