Manje bankara napustilo London nego što se očekivalo prije Brexita

Banke

Broj finansijskih poslova koji se prebacuje iz Velike Britanije u Evropsku uniju zbog Brexita manji je nego što se prvobitno očekivalo, uprkos tome što se milijarde eura u trgovanju akcijama prebacuju u EU, a London gubi većinu svog prisustva tržištima evropskog kapitala.

Nakon što je Velika Britanija 2016. godine glasala za izlazak iz EU, prognoze analitičara predviđale su da će 35.000 ili više poslova u finansijskim uslugama napustiti Ostrvo, prenosi Reuters. Britanija je zvanično napustila EU 1. januara ove godine, čime je okončan pristup londonskog Sitija najvećem pojedinačnom izvoznom tržištu.

Tokom prve godine izvan EU, jedan broj investicionih banaka lociranih u Velikoj Britaniji revidirao je broj osoblja koje će biti premješteno u EU na 7.400 sa 7.600, koliko je bilo planirano u decembru prošle godine. U finansijama u Velikoj Britaniji zaposleno je ukupno oko 1,1 milion ljudi.

Tokom tekuće godine u EU je bilo oko 2.800 zaposlenih zbog Brexita, čime je izbjegnuta potreba za premještanjem dijela osoblja iz Londona, a istovremeno je u Velikoj Britaniji otvoreno 2.200 radnih mjesta u oblasti finansija, piše Biznis.rs.

Konsultantska kuća EY saopštila je da Dablin i Luksemburg postaju najpopularnije finansijske destinacije posle Brexita, kao nova čvorišta EU, iako se u Pariz preselilo najviše osoblja. Kada je riječ o novcu, u EU je iz Velike Britanije u posljednjih 12 meseci prebačeno 1.300 milijardi funti.