Energetska kriza gasi fabrike

Svijet

Energetska kriza je toliko ozbiljna da primorava fabrike da smanje proizvodnju ili da se potpuno zatvore.

Tako je Aluminium Dunkerque Industries France ograničio proizvodnju u posljednje dve nedjelje zbog visokih cijena električne energije, dok će Trafigurin Nyrstar pauzirati proizvodnju u svojoj topionici cinka u Francuskoj u prvoj nedjelji januara. Rumunski proizvođač đubriva Azomures takođe je privremeno zaustavio proizvodnju.

Electricite de France SA je prošle nedjelje saopštio da će zaustaviti četiri reaktora, koji čine 10 odsto nuklearnog kapaciteta zemlje, opterećujući elektromreže koje se već suočavaju sa hladnim vremenom.

Početkom januara, 30 odsto francuskih nuklearnih kapaciteta biće van mreže, povećavajući oslanjanje na gas, ugalj, pa čak i naftu.

Rastuće cijene gasa i električne energije već su primorale evropske komunalne gigante, od RWE AG do Uniper SE, da povećaju zahtjeve za likvidnošću. Mnogi manji snadbjevači nisu imali istu opciju, a više od 20 ih je prestalo sa radom samo u Velikoj Britaniji.

Snabdijevanje električnom energijom u Francuskoj je toliko ograničeno da nacija pribegava sagorijevanju mazuta, pišu Novosti.

Električna energija proizvedena korišćenjem goriva porasla je na najviši nivo u prethodnih više od mjesec dana, pokazuju podaci mrežnog operatora RTE.

Snabdijevanje će biti toliko oskudno tokom zime da se francuskom električnom energijom za februar trguje po cijeni od 1.000 eura po megavat-satu. Cijene su rasle toliko brzo da je Evropska energetska berza EEX u utorak podigla maksimalnu cijenu za unos naloga, usklađivanje trgovine i registraciju trgovine fjučersima električne energije na 3.000 eura po megavat-satu, sa 999,98 eura ranije.