Rusija počela da šalje prve kubike gasa Evropi Turskim tokom

Svijet

Rusija je počela da šalje gas Bugarskoj, Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji putem novog gasovoda Turski tok, objavio je u nedjelju bugarski Bulgartransgaz.

Rusija gradi Turski tok i radi na udvostručenju kapaciteta gasovoda Sjeverni tok kojim gas šalje preko Baltičkog mora u Njemačku u sklopu planova da zaobiđe Ukrajinu.

“Isporuke ruskog gasa ne samo za nas nego i za Grčku i Sjevernu Makedoniju sprovode se putem nove ulazne tačke (na našoj granici s Turskom)”, rekao je direktor Bulgartransgaza, Vladimir Malinov, za bugarski nacionalni radio BNR.

Ruski Gazprom počeo je slda šalje ati oko 3 milijarde metara prostornih gasa Bugarskoj putem Turskog toka 1. siječnja, zamijenivši rutu koja je do tada prolazila preko Ukrajine i Rumunjske.

Gazprom je tom rutom prošle godine isporučio oko 3 milijarde kubika gasa Grčkoj i oko 500.000 miliona Sjevernoj Makedoniji, prenosi Hina.

Malinov je rekao da ti gasovodi, Transbalkanski gasovod, sada ne rade, ali i dodao da su reverzibilni pa bi se mogli koristiti za slanje gasa Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini pojavi li se potražnja.

Rusija gradi Turski tok s dva gasovoda, svaki kapaciteta 15,75 milijarda prostornih metara gasa na godinu.

Prvi je namijenjen snabdijevanju Turske, a drugi će ići dalje, od Bugarske do Srbije i Mađarske. Bugarska se nada da će moći početi isporučivati gas Srbiji do maja i planira da izgradi cijelu dionicu do kraja godine.