Novi projekat Warrena Buffetta od 3,9 milijardi dolara

Milioneri

Podružnica Berkshire Hathaway Energy u vlasništvu Warrena Buffetta objavila je detalje o planovima za razvoj projekta vrijednog 3,9 milijardi dolara u Ajovi (SAD), koji bi uključivao i energiju vjetra i solarnu energiju.

Buffett je čuveni investitor i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Njegov ulazak u sektor čiste energije sigurno pokazuje da je ovo oblast koja obećava u budućnosti.

U saopštenju u srijedu, MidAmerican Energy, pozivajući se na prijavu Odboru za komunalne usluge Ajove, rekao je da bi razvoj Wind PRIME-a uključivao 2.042 megavata proizvodnje iz vjetra i 50 megavata solarne proizvodnje.

Osim toga, MidAmerican je rekao da predlaže ono što je opisao kao “studije izvodljivosti” koncentrisane na tehnologije kao što su skladištenje energije, mali modularni nuklearni reaktori i hvatanje ugljika.

Ako Wind PRIME dobije odobrenje, MidAmerican – koji ima sjedište u Des Moinesu – rekao je da planira završiti izgradnju krajem 2024.

Prema Američkom udruženju čiste energije, vjetar je bio “najveći izvor proizvodnje električne energije” u Ajovi 2020. godine.

Sjedinjene Američke Države dom su dobro razvijenog kopnenog sektora vjetra. Tamo je instalirano ukupno 16.836 MW kopnenog vjetroelektrana komunalnog opsega.

Količina novih vjetroelektrana u 2020. je više od tri puta veća od količine instalirane 2010.

Vjetar na moru je druga priča. Prvi američki vjetroparkovi na moru, vjetroelektrana Block Island od 30 megavata u vodama kod Rhode Islanda, počela je s komercijalnim radom tek krajem 2016.

Ipak, izgleda da dolazi promjena na tom planu. U martu prošle godine, ministarstva za energetiku, unutrašnje poslove i trgovinu izjavila su da žele pokrenuti proizvodnju 30 gigavata vjetra na moru do 2030. godine.

U novembru 2021. došlo je do postavljanja temelja za projekat nazvan “prva komercijalna vjetroelektrana na moru” Sjedinjenih Država.