Mask izgubio 50 milijardi dolara za dva dana

Milioneri

Ilon Mask (Elon Musk) je do sada izgubio 50 milijardi dolara ove nedjelje nakon što su akcije kompanije Tesla Inc. izgubile vrijednosti drugi dan zaredom.

To je najveći dvodnevni pad od kada se meri lično bogatstvo prema Bloomberg Billioner Index i najveći jednodnevni pad što je Džef Bezos (Jeff Bezos) izgubio 36 milijardi dolara neposredno nakon razvoda 2019. godine.

Teslin gubitak dolazi usred burnih nekoliko dana za najvećeg proizvođača električnih automobila. Počelo je kada je kompanijin osnivač Mask na društvenoj mreži Twitter pitao svoje pratioce tokom vikenda da li treba da proda 10 odsto svog udjela u kompaniji, nakon čega je uslijedila vijest da je njegov brat Kimbal prodao akcije neposredno prije glasanja.

Na kraju se desio i izvještaj Business Insidera o Majklu Beriju (Michael Burry – investitoru koji je postao poznat posle filma „The Big Short“ – u kojem se kaže da bi Mask možda želeo da proda akcije kako bi pokrio svoje lične dugove.

Trenutni pad akcija sužava Maskovo vođstvo nad Bezosom kao najbogatijom osobom na svijetu na 83 milijarde dolara razlike. Mask je prvi put u januaru nadmašio osnivača kompanije Amazon „u borbi za tu titulu“, a jaz između njih je nedavno porastao na čak 143 milijarde dolara, što je cifra veća od neto vrijednosti bogatstva Bila Gejtsa (Bill Gates), četvrte najbogatije osobe na svijetu.

Investicioni fond ARK Investment Management, koji je prodavao akcije Tesle tokom proteklih nekoliko mjeseci, izgubio je više od 750 miliona dolara u rasprodaji akcija, dok je osnivač kompanije Oracle Leri Elison (Larry Ellison), drugi najveći pojedinačni akcionar kompanije, izgubio oko 2,1 milijardu dolara, prenosi Biznis.rs.

Uprkos padu, Maskovo bogatstvo je i dalje uvećano za 70 odsto od početka ove godine zahvaljujući Teslinim dobicima zasnovanim na snažnom rastu zarade i broja isporuka i veće vrednosti kompanije SpaceX. Teslina tržišna kapitalizacija ostala je iznad bilion dolara, što je merilo koje je dostignuto prošlog mjeseca nakon što su rezultati u trećem kvartalu značajno nadmašili očekivanja tržišta i kada je kompanija za iznajmljivanje automobila Hertz Global Holdings Inc. naručila 100.000 primeraka Teslinih automobila.