Nastavak pregovora sa Teheranom mogao bi da zaustavi rast cijena nafte

Svijet

Ukidanje američkih sankcija crvena linija Teherana u razgovorima sa svjetskim silama u Beču za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, navode irački zvaničnici, dodajući da će pregovori biti nastavljeni u utorak.

Sjedinjene Američke Države su u petak obnovile proces ukidanja sankcija, dozvoljavajući međunarodnu nuklearnu saradnju sa Iranom na projektima osmišljenim da otežaju korišćenje iranskih nuklearnih lokacija za razvoj oružja, iako je visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao da to nije signal da je Vašington na ivici postizanja sporazuma.

„Pitanje ukidanja sankcija i Irana koji od toga ima koristi je crvena linija Irana u pregovorima“, rekao je danas na konferenciji za novinare portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzade.

Prema njegovim riječima Vašington je odlučio da preduzme korak koji nema uticaja na ekonomsku situaciju Irana.

„Odgovorna vlada treba da se vrati sporazumu i ispuni svoje obaveze“, rekao je Hatibzade govoreći o očekivanom potezu SAD.

Potez „dobar, ali nedovoljan“

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian opisao je u nedjelju ovaj potez SAD kao „dobar, ali nedovoljan“.

Iran, koji poriče da je ikada tražio nuklearnu bombu, postepeno je prekršio granice nuklearnog pakta kao reakciju na tadašnje povlačenje američkog predsjednika Donalda Trampa iz pakta između Teherana i šest sila 2018. i ponovno uvođenje sankcija Iranu.

Teheran i Vašington održali su osam rundi indirektnih pregovora od aprila u Beču u cilju vraćanja sporazuma, prema kojem je Iran pristao da obuzda svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje su smanjile njegov izvoz nafte.

Pregovori su prekinuti 28. januara pošto su se najviši pregovarači vratili u svoje prijestonice na konsultacije. Specijalni izaslanik SAD za Iran Robert Meli rekao je u nedjelju da će se uskoro vratiti u Beč, insistirajući na tome da bi pakt ipak mogao da se oživi.

Hatibzade je rekao da će se vodeći iranski nuklearni pregovarač Ali Bagheri Kani vratiti u Beč u utorak, kada će razgovori biti nastavljeni.

Iran je 2015. postigao istorijski sporazum sa šest svjetskih sila o trgovini ograničenjima svog nuklearnog programa za ublažavanje sankcija, uključujući i naftu. Međutim, SAD su 2018. godine, za vrijeme Trampovog mandata napustile su sporazum, a sankcije su povučene.

Diplomatski napori su dobili određeni zamah da se sporazum oživi u nekom obliku, povećavajući izglede da više iranskih buradi uđe na tržište. Međutim, u ovaj ishod nikako nije siguran.

Cijena nafte jutros niža

Ukoliko SAD budu ukinule sankcije Iranu, to bi doprinijelo povećanju isporuka i većoj ponudi nafte na globalnom tržištu.

Cijena Brent nafte tokom jutrošnjeg trgovanja u Aziji snižena je pet centi, odnosno 0,1 posto, na 93,22 dolara za barel.

Brent, koji se smatra referencom za cijene na globalnom naftnom tržištu u petak je pred zatvaranje tržišta koštao 93,27 dolara po barelu, nakon što je tokom trgovanja dostigao najviši nivo od oktobra 2014. od 93,7 dolara.

Cijena američke nafte West Texas Intermediate nafte takođe je jutros snižena i to 63 centa, na 91,68 dolara za barel.

SAD su u petak obnovile odluku o ublažavanju sankcija, omogućivši nastavak međunarodne nuklearne saradnje s Iranom na projektima osmišljenim da spriječe korišćenje iranskih nuklearnih pogona za razvoj oružja.