Kuba potpisala istorijski ugovor s Googleom

Državna telekomunikacijska kompanija Kube Etecsa potpisala je ugovor sa Googleom o bržem pristupu sadržajima ove američke kompanije

Google će postaviti svoje servere na Kubi kako bi povećao brzinu konekcije na svoje usluge, među kojima su Gmail i YouTube.

Iako su mnogi Kubanci ovaj ugovor doživjeli kao korak naprijed, on će donijeti malu promjenu u pristupu internetu u ovoj zemlji.

Kuba i dalje ima najnižu stopu internet konekcije na svijetu. Većina populacije nema pristup internetu od kuće i moraju skupo plaćati wi-fi konekciju.

Iz Googla je saopšteno da ovaj posao omogućuje Etecsai da korištenjem njihove tehnologije smanje latenciju u pristupu nekim od najpopularnijih sadržaja kao što su snimci na YouTubeu na lokalnom nivou.

Ovaj dogovor postignut je u posljednjim sedmicama predsjedavanja Baracka Obame koji je obnovio vezu s Kubom ranije ove godine, nakon pet decenija neprijateljstva između ove dvije države. Još nije poznato da li će njegov nasljednik Trump promijeniti američku politiku prema Kubi.