Šta čeka Silicijumsku dolinu poslije Trampove pobjede?

Iako je pozivao na bojkot „ajfona” i govorio da će njegovu proizvodnju vratiti iz Kine u SAD, nejasno je kakva će biti Trampova politika prema američkim internet gigantima kao što su Gugl, Fejsbuk, Majkrosoft, Epl, Tviter, Amazon…

Predstavnici firmi iz Silicijumske doline imaju razlog za strepnju, s obzirom da su, prema pojedinim izvještajima, donirali 60 puta više novca za kampanju Klintonove nego za Trampa

I pored toga što su dvije najmoćnije američke industrije – Holivud i Silicijumska dolina – bile na strani Hilari Klinton, Tramp je trijumfovao. Nakon šoka koji je njegov izbor izazvao, ne samo u filmskim i tehnološkim krugovima, nameće se pitanje kakva će biti Trampova politika prema američkim internet gigantima kao što su: Gugl, Fejsbuk, Majkrosoft, Epl, Tviter, Amazon… Zasad se na to pitanje teško može odgovoriti s obzirom da u izbornoj kampanji nije previše govorio o planovima za tehnološku industriju. Međutim, ukoliko bi Tramp htio da bude osvetoljubiv, predstavnici firmi iz Silicijumske doline i te kako bi imali razlog za strepnju, s obzirom na da su, prema pojedinim izvještajima, donirali 60 puta više novca za kampanju Klintonove nego za Trampa. Osim toga, u pismu javnosti od prije nekoliko mjeseci, lideri 140 američkih tehnoloških firmi naveli su da kandidat Republikanske stranke predstavlja „prijetnju po inovacije”. Mimo građevinskog i industrijskog lobija, jedini koji je iz IT sektora podržao milijardera na putu do Bijele kuće bio je Piter Til, suosnivač servisa za onlajn plaćanje Pejpal i član upravnog odbora Fejsbuka.

Iako je Trampov odnos prema internet biznisu nejasan, na osnovu dosadašnjih obećanja moguće je sa nevelikom izvjesnošću naslutiti kako će nova administracija postupati u vezi sa važnim pitanjima iz oblasti informacionih tehnologija. Prema procjeni američkih medija, najveća je briga za opstanak pravila o neutralnosti interneta. Taj princip, prema kojem su provajderi dužni da cjelokupni internet saobraćaj tretiraju na isti način, tj. ne smiju da ubrzavaju ili usporavaju pristup određenim sadržajima, uvela je prošle godine administracija Baraka Obame, a Tramp je to prije dvije godine na Tviteru prokomentarisao kao „Obamin napad na internet“.

Kada je Epl odbio da otključa ajfon teroriste iz San Bernardina, Tramp se tome usprotivio, prijeteći bojkotom Eplovih proizvoda. Tada je najavio i da će se boriti da firma osnivača Stiv Džobsa vrati proizvodnju iz Kine u SAD. (A. Marinković)