Microsoft otpušta na hiljade zaposlenih širom svijeta

Microsoft se sprema za još jedno veće restrukturiranje, koje će rezultirati otpuštanjem velikog broja zaposlenih širom svijeta

Zvanična objava ovih akcija se očekuje kasnije ove nedjelje, a izvori bliski tematici sugerišu da će se restrukturiranje fokusirati na prodajni sektor softverskog giganta, a uključivaće i spajanje odjeljenja. Ovo znači da bi Microsoft mogao objediniti enterprise potrošačko odjeljenje sa jednom ili više SME-fokusiranih divizija.

Moguće je da će masovna otpuštanja, koja su u pripremi, biti povezana sda internim promjenama koje je Microsoft načinio prošle godine.

Ovo nije prvi put da se Microsoft odlučuje na značajno smanjenje broja zaposlenih. Sredinom 2015. godine, kompanija je eliminisala preko 18.000 radnih mjesta širom svijeta, a najskorija otpuštanja kompanija je sprovela krajem prošle godine kada je bez posla ostalom 2850 radnika.

Očekuje se da će zvanična objava o novim planovima za restruktruriranje i otpuštanjima uslijediti od strane Microsofta u narednim danima. Softpedia