SAD će dozvoliti završetak Sjevernog toka 2 bez sankcija Rusiji i Njemačkoj

Svijet

Vašington i Berlin su postigli načelni sporazum oko kontroverznog gasovoda Sjeverni tok 2, prema kojem će SAD dozvoliti završetak tog projekta bez uvođenja novih sankcija Njemačkoj i Rusiji.

Prema riječima pomoćnika članova američkog Kongresa, upoznatih sa nacrtom sporazuma, SAD i Njemačka će zauzvrat načiniti određene ustupke Ukrajini i Poljskoj koje se oštro protive gasovodu, ali trenutno nije jasno da li bi se Kijev i Varšava složili sa tim.

Prema američko-njemačkom sporazumu, Ukrajina bi dobila 50 miliona dolara kredita za tehnologije zasnovane na zelenoj energiji, garanciju o nadoknadi novca za tranzitne takse za gas, koje će izgubiti zbog novog gasovoda, do 2024. godine, i obećanje i Berlina i Vašingtona da će sankcije biti ponovo razmotrene ako Rusija bude koristila gas kao političko oružje, naveli su pomoćnici članova Kongresa.

Kad je riječ o ustupcima Poljskoj, Njemačka bi pristala da bude dio takozvane „Inicijative tri mora“, čiji je cilj jačanje investicija, infrastrukturnog razvoja i energetske bezbjednosti među državama koje izlaze na Baltičko, Crno i Jadransko more.

Stejt department je juče saopštio da će visoko pozicionirani američki diplomata posjetiti ove nedjelje i Poljsku i Ukrajinu, delom i zbog razgovora o gasovodu Sjeverni tok 2 za koje se očekuje da budu napeti.