Sljedeći korak Rusije – trampa?

Svijet

Prelazak na barter mogao bi da bude jedan od narednih koraka u nagodbi Rusije za robu sa neprijateljskim zemljama.

Oksana Dmitrijeva, član odbora Državne dume za budžet i poreze, kaže da bi „na ovaj ili onaj način, sljedeća faza u nagodbi sa neprijateljskim zemljama mogla da bude dogovor da im prodamo, na primjer, gas ili naftu, titanijum ili nikl, pod uslovom da oni nama prodaju ono što nam treba“.

„Ako govorimo o trgovini sa zemljama sa kojima imamo uravnotežen trgovinski bilans, onda zemlje same mogu da odrede u kojoj valuti će biti plaćanje. I u ovoj situaciji mogu da koriste isključivo dolar ili euro kao obračunsku jedinicu“, smatra ona.

Dmitrijeva priznaje da je prilikom obračuna sa drugim zemljama „moguće oživjeti veoma mnogo instrumenata ili šema iz sovjetskog sistema“.

Na primjer, kaže, u okviru Savjeta za međusobnu ekonomsku pomoć korišćena je prenosiva rublja, a u obračunima „sa zemljama drugog svijeta, kolektivnog Zapada, bilo je i razmjene“.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je vladi, Centralnoj banci i Gaspromu da do 31. marta sprovedu mjere za promjenu valute plaćanja za isporuku ruskog gasa zemljama EU i drugim zemljama koje su uvele restriktivne mjere u rublje.