Argentina postigla dogovor o restrukturiranju duga

Svijet

Kreditori su ponudili otkup 93,5 posto novih obveznica, što će Argentini omogućiti restrukturiranje toga duga gotovo u cijelosti, rekao je ministar u ponedjeljak.

Nove obveznice trebalo bi da budu izlistane u petak.

Prije otprilike mjesec dana Argentina i tri velike grupe kreditora načelno su se dogovorili da će ponovo razmotriti uslove restrukturiranja duga, nakon višemjesečnih neuspješnih pregovora i nekoliko odgođenih rokova.

Kreditori uključuju velike investivcione fondove, poput Blackrocka, Ashmorea i Fidelityja, navodi njemačka novinska agencija Dpa.

Krizom pogođeno južnoamerička ekonomija muku muči s restrukturiranjem duga, koji, kako tvrde funkcioneri, ne može vratiti. Izostanak dogovora doveo bi do bankrota države.

Argentina se u maju zapravo već našla u tehničkom bankrotu jer nije u roku podmirila 500 miliona dolara kamata na ime duga koji bio predmet pregovora.

U julu nije u roku podmirila otplatu dodatnih 600 miliona dolara, podsjeća AFP.

Argentina je i prije pandemije koronavirusa bila u teškoj situaciji, sa siromašnom trećinom od ukupno 44 miliona stanovnika, vrlo visokom inflacijom i nezaposlenošću i naglim slabljenjem pezosa.

Trenutno stopa inflacije premašuje 50 posto, a ekonomija bi prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ove godine trebala pasti oko 10 posto.

Argentina je prošle nedjelje zvanično započela konsultacije s MMF-om kako bi dogovorila nove uslove otplate 44 milijardi dolara zajma dogovorenog 2018. godine, podsjećaju agencije.