Rusija enormno zaradila od nafte i gasa u prvih 100 dana rata

Svijet

Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde eura. Većina fosilnih goriva poslata je u Evropsku uniju, a prosječna izvozna cijena bila je oko 60% viša nego prošle godine, pokazalo je novo istraživanje.

Naime, prema izvještaju nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistoću zraka (CREA) u Finskoj, čak 61% izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u Evropsku uniju za oko 57 miliona eura.

Najveće pojedinačne zemlje uvoznice ruskih fosilnih goriva su Kina (12.6 milijardi eura), Njemačka (12.1 milijardi eura) i Italija (7.8 milijardi eura), stoji u izvještaju koji je objavio AFP, prenosi Index.

Najviše ruskih prihoda od fosilnih goriva odnosi se na sirovu naftu (46 milijardi eura), a potom slijede gas koji Rusija izvozi gasovodima, naftni derivati, prirodni gas (LNG) i ugalj.

Iako je ruski izvoz fosilnih goriva pao u maju jer su mnoge zemlje i kompanije smanjile uvoz ruskih energenata zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cijena fosilnih goriva nastavio je da puni ruski budžet pa su prihodi od fosilnih goriva dostigli rekordne nivoe.

Ruske cijene fosilnih goriva za izvoz su u prosjeku 60% više nego lani, stoji u izvještaju. Neke zemlje, poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, povećale su uvoz fosilnih goriva iz Rusije, navodi se.

“Dok EU razmatra strože sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog gasa na svijetu”, rekla je analitičarka CREA-e Lauri Myllyvirta.

“S obzirom na to da se većina tih kupovina ne odnosi na dugoročne ugovore, to znači da je Francuska svjesno odlučila da koristi ruske energente nakon invazije na Ukrajinu”, dodala je.