Bil Gejts donira 50 mil. za lijek protiv korona virusa

Svijet

Milijarder i filantrop, koji se našao u centru pažnje zbog odluke da napusti odbor svoje kompanije, odlučio je da podrži borbu protiv globalne pandemije…

Zbog korona virusa koji osvaja planetu, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju, a osnivač kompanije Microsoft i jedan od najbogatijih ljudi, Bil Gejts, odlučio je da pomogne istraživačima u razvijanju lijeka, putem svoje fontacije Bill & Melinda Gates. Prema najavama, njegova fondacija dobila je odvojeni program nazvan COVID-19 Therapeutics Accelerator, kao i 50 miliona dolara, koji će biti raspoređeni na 12 farmaceutskih kompanija i biotehnoloških firmi koje aktivno tragaju za vakcinom.

– Virusi poput COVID-19 šire se brzo, ali se razvoj vakcina i lijeka kreće sporo. Ako želimo da svijet učinimo bezbjednim i sigurnim od ovakvih događaja, a posebno obraćajući pažnju na najranjivije građane, moramo pronaći način da ubrzamo svoje istraživanje. To uključuje vlade, privatna preduzeća i filantropske organizacije, koji moraju djelovati brzo i finansirati istraživanje i razvoj – izjavio je Mark Suzman, izvršni direktor Bill & Melinda Gates fondacije.

Donacija od 50 miliona dolara, koliko god impresivna, zapravo predstavlja samo dio daleko većeg fonda kojim upravlja Gates fondacija. Oni su se udružili sa kompanijom Wellcome, koja takođe donira 50 miliona dolara, kao i Mastercard Impact Fondom, koji je obećao 25 miliona dolara.