Frankfurtski aerodrom traži radnike u našoj blizini

Frankfurtski aerodrom planira organizirano dovođenje radne snage iz zemalja jugoistočne Evrope

– Mi želimo da se direktno obraćamo potencijalnim radnicima u Hrvatskoj, Bugarskoj i Grčkoj da prihvate neki od poslova u našoj vazdušnoj luci – rekao je Mihael Muler, direktor kadrovske službe Fraporta, firme koja upravlja jednom od najvećih aerodroma u Evropi, a koja je sa 81.000 zaposlenih najveći poslodavac u Njemačkoj stacioniran na jednoj lokaciji.

On je najavio da Fraport još ovog meseca želi započeti s informativnim okupljanjima u hotelima u regionu. Primaće se radnici s minimalnim znanjem engleskog ili njemačkog jezika.

Plan je da se time popuni najmanje pet posto sadašnjeg manjka radnika, znači oko stotinjak radnih mjesta. Sljedeće godine bi ovaj broj trebalo znatno da se poveća.

Muler je naglasio da se ne traže samo visokokvalifikovani stručnjaci, nego i radna snaga potrebna za obavljanja jednostavnijih poslova poput utovara i istovara prtljaga.

Početničke plate u ovom sektoru se kreću između 25 i 30 hiljada evra bruto godišnje.

Mueller je naglasio kako je svjestan da ovakve plate u regionu Frankfurta, koji slovi kao jedna od najrazvijenijih i najskupljih u Njemačkoj, nisu dovoljne. On je najavio da će za radnike iz jugoistočne Evrope organizovati jeftiniji smještaj u pansionima u okolini, a dugoročno je najavio i izgradnju povoljnih apartmana.

Sindikati u Frankfurtskoj vazdušnoj luci dali su zeleno svjetlo dovođenju radnika iz jugoistočne Evrope, čime bi se smanjio pritisak na trenutno zaposlene.