Najbogatiji kriptomilijarder u par mjeseci izgubio preko 80 milijardi dolara

Milioneri

Još u januaru Changpeng Zhao bio je najbogatiji kriptomilijarder. U kratkom periodu njegova neto vrijednost pala je s vrijednošću bitcoina, s 96 milijardi dolara na 11, prema Bloombergovu indeksu milijardera. Uprkos tome, njegova kompanija Binance ostaje najveća svjetska berza kriptovaluta na čijim se stranicama dnevno vrši transakcija više od 50 milijardi dolara.

Zhao (45), poznatiji pod inicijalima CZ, zarađuje novac bez obzira na to kupuju li ili prodaju njegovi kupci. Binance je početkom godine pozvao svoje kupce da ulažu u token imena TerraUSD, vrstu kriptovalute koja djeluje poput štednog računa i obećava da će uvijek vrijediti jedan dolar. Binance je kupcima obećavao da ovaj stabilni coin daje godišnji povrat od gotovo 20 %. No, Terra se nije pokazala ni sigurnom ni unosnom.

Kritičari smatraju da je označila početak kolapsa koji je doveo do pada vrijednosti bitcoina i natjerao kompaniji u industriji da otpuštaju radnike. Vrijednost bitcoina pala je za gotovo 70 % u odnosu na svoj vrhunac od gotovo 69.000 dolara u novembru. Trenutna vrijednost cjelokupnog kriptotržišta je nešto ispod jedne milijarde dolara, u poređenju s tri milijarde dolara u novembru prošle godine, a industrija je taj pad nazvala kriptozimom.

Zhao je 16. maja otkrio opseg Binanceovih vlastitih gubitaka povezanih s Terrom. Udio kompanije bio je vrijedan 1,6 milijardi dolara, ali je sada blizu nuli. Zhao je u intervjuu tog dana rekao: ”Nije me baš briga za novac”.

Zhao, rođen u kineskoj provinciji Jiangsu, preselio se s porodicom u Kanadu kad je imao 12 godina. U tinejdžerskoj dobi finansijski je pomogao svojoj porodici radeći niz uslužnih poslova uključujući jedan u McDonald’su. Njegova avantura s trgovinom novca započela je ubrzo nakon završetka studija računarstva u Montrealu. 2005. preselio se u Šangaj, gdje je pokrenuo trgovački brokerski sistem Fusion Systems.

Kako navodi Jutarnji.hr, od 2013. radio je različite projekte kriptovaluta uključujući Blockhain.info i kratko kao direktor Okcoina. U 2014. prodao je stan u Šangaju za oko milion dolara kako bi ovaj novac uložio u bitcoin. Sljedeći korak bilo je pokretanje berze kriptovaluta Binance. Od jula 2017., u prvih osam mjeseci poslovanja, berza je uspjela da prikupi 15 miliona dolara od početne ponude kovanice. Binance je ubrzo postao najveća svjetska berza kriptovaluta po volumenu trgovanja. Zhao je 6. aprila 2021. rekao za časopis Bloomberg Markets da je gotovo 100 % njegove likvidne neto vrijednosti u obliku kriptovalute.

Binance se oduvijek predstavljala kao decentralizovana kompanija. Poznato jeda matična kompanija ima sjedište na Kajmanskim ostrvima, ali je prvi put pokrenuta u Šangaju. Kasnije, kada je kineska vlada zabranila trgovinu kriptovalutama, kompanija je svoje sjedište preselila u Japan, a zatim na Maltu. Zhaova trenutna adresa je Dubai. Tamo je kupio stan, iznajmio kancelariju i izjavio da se osjeća kao kod kuće, što god to značilo za nekoga ko svakih nekoliko godina mijenja državu.

Zhao za Binance kaže da je kompanija koja raste u ”180 zemalja istovremeno”. Uprkos stečenom bogatstvu, Zhao živi relativno skromno. Tvrdi da će većinu bogatstva donirati, njegov outfit uključuje crne majice s logom kompanije, ne želi da posjeduje utomobil ili kuću jer kaže da preferira ”likvidnost”.

Iako se Zhao hvalio kako će dokazati da je Binance sigurna i stabilna berza, trenutno to nije slučaj. U julu 2021. Uprava za finansijsko tržište Ujedinjenog Kraljevstva (FCA) zabranila je lokalnoj jedinici berze Binance Markets Limited rad u zemlji. U obrazloženju, regulator je naredio da se čuvate reklama koje obećavaju visok povrat ulaganja u kriptoimovinu. Japanska agencija za finansijske usluge (FSA) upozorila je 25. jula 2021. da Binance radi u zemlji bez dopuštenja.

U aprilu 2021. Njemačka savezna agencija za finansijski nadzor (BaFin) smatrala je prodaju tokenizovanih dionica Tesle i Coinbasea na Binance berzi kriptovaluta mogućim kršenjem zakona o hartijama od vrijednosti. Od početka juna Binance je meta istrage o pranju novca od strane gotovo svih američkih finansijskih regulatora, uključujući tamošnje Ministarstvo pravosuđa i Komisiju za hartije od vrijednosti. U junu je Reuters izvijestio da je Binance korišten za pranje najmanje 2,35 milijardi dolara, uključujući sredstva s tržišta droge na dark webu, sjevernokorejskih hakerskih grupa i neuobičajenih prevaranta. Binance tvrdi da su optužbe lažne.

O trenutnoj krizi kriptovaluta Zhao je za Guardian ove sedmice rekao da će vjerojatno biti potrebno i nekoliko mjeseci ili godina da se tržište obnovi. Bitcoin danas trguje po 20,49 dolara (koliko je vrijedio u trenutku pisanja članka), što je “vrlo niska” cijena, rekao je. ”Ali, znate, kada biste 2018. i 2019. rekli ljudima da će se bitcoinom trgovati po cijeni od 20 hiljada dolara u 2022., bili bi jako sretni. Prije četiri godine bitcoinom se trgovalo za samo 3000, 6000 dolara”.