Zlatni američki bankari plivaju u novcu

Milioneri

S obzirom na to da su američke banke najveće na svijetu, s najviše klijenata i najvećim bilansama, razumljivo je da su i njihovi čelnici najplaćeniji u branši

Istraživanje “Financial Timesa” o najplaćenijim bankarima na osnovu podataka iz finansijskih izvještaja pokazuje jasnu dominaciju Amerikanaca. Naime, među prvih pet su američke banke.

Ljestvicu s lanjskih 28,2 miliona dolara osnovne plate, bonusa i vrijednosti dodijeljenih dionica predvodi Džejmi Dimon, prvi čovjek JPMorgan Chasea, koji je na čelu te banke već 11 godina. On titulu najbolje plaćenog bankara drži već drugu godinu zaredom.

Slijede ga Džejms Gorman iz Morgan Stanleya te Lojd Blankfejn iz Goldman Sachsa s 22,5, odnosno 22,3 miliona dolara. Međutim, na prvi pogled ogromne plate od 20 i više miliona dolara nisu glavni generator bogatstva bankara. To su dionice koje posjeduju.

U tom pogledu najviše razloga za zadovoljstvo imaju Dimon i Blankfejn zbog uspona cijena dionica banaka po pobjedi Donalda Trampa na predsjedničkim izborima.

Kada se plata i bonusi saberu s rastom vrijednosti njihovih dionica, Dimon je bogatiji za 192 miliona, a prvi čovjek Goldman Sachsa za 173,5 miliona dolara.

Sa druge strane, evropski bankari nisu bili te sreće jer dionice banaka kojima su na čelu nije zahvatio “Trampov efekt”.

Naime, od šest evropskih bankara čije su dionice lani vrijedile više, najveći je rast od 5,6 miliona dolara zabilježen kod Stujarta Gulivera, čelnika britanskog HSBCa. Time je Guliver lani ukupno zaradio 18,7 miliona dolara.

Inače, Evropljani se baš i ne mogu pohvaliti nekim platama u odnosu na Amerikance. Najbolje plaćeni evropski bankar je Serđo Ermoti iz švajcarskog UBSa na 6. mjestu s 13,9 miliona dolara ukupne plate.

Osim Amerikanaca, među najplaćenijih 20 bankara nalazi se pet šefova britanskih banaka, po dva dolaze iz švajcarskih, španskih i kanadskih banaka, dok Australija, Francuska i Njemačka imaju po jednog predstavnika.