Sjeverna Makedonija donijela mjere za štednju struje

Svijet

Vlada Sjeverne Makedonije usvojila je set zaduženja za javne institucije i preporuku građanima i privredi za štednju struje, koji će se primjenjivati od 1. septembra ove do 31. marta naredne godine.

Ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši rekao je da je planirano smanjenje potrošnje energije za 15 odsto.

Bekteši je istakao je da su prognoze da Sjevernu Makedoniju, region i Evropu očekuje jedna od najtežih zima na energetskom planu i da je njegovo ministarstvo napravilo set preporuka i zaduženja kako bi lakše podnijeli predstojeći period i imali nesmetano i efikasnije snabdijevanje električnom energijom.

On je rekao da su paketom “Ušteda struje za bezbjednu zimu” za domaćinstva i preduzeća date samo preporuke kojih treba da se pridržavaju kako bi uštedjeli električnu energiju, dok su za ustanove predviđene posebne obaveze i kazne ako ne bude ispunjen plan.

Među brojnim preporukama je i ona da građani vodu u bojleru griju samo kada im je to potrebno i po mogućnosti u vrijeme jeftinije tarife, tokom noći.

Preporučeno je i da mašine za veš i suđe koriste samo kad su puni tokom jeftinije tarife, kao i da isključuju sijalice u prostorijama kada u njima ne borave duže vrijeme, da ugasi računar nakon rada i da isključuju punjače za mobilne telefone.

Građanima i kompanijama je preporučeno, a javne i državne institucije su obavezane da u sezoni hlađenja temperatura klima uređaja ne bude niža od 27 stepeni, a u sezoni grijanja ne viša od 20 stepeni.

Državnim i javnim institucijama je naloženo da ne koriste osvjetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svjetlosti.

Jedna od obaveza je i da se od 1. septembra isključi dekorativna rasvjeta na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, a data su i brojna uputstva kako da se poboljša izolacija objekata.

Opštine i grad Skoplje treba da naprave raspored, tako da se na pola ulica i bulevara gasi javna rasvjeta, naizmjenično, na jedan dan, a Javnom preduzeću “Putevi” da odmah počne sa smanjenjem osvjetljenja na državnim putevima do minimalno bezbjednog nivoa.

Generalni direktor “Elektrana Sjeverne Makedonije” Vasko Kovačevski rekao je da ta državna kompanija radi maksimalnim kapacitetom, u skladu sa trenutnim mogućnostima elektrana i resursima, kao i da potrebe za građane i male potrošače podmiruju isključivo iz sopstvene proizvodnje.

On ističe da je kompanija za sedam mjeseci ove godine proizvela 2.194 gigavat-časova električne energije, što je 15 odsto više nego u istom period prošle godine, kada je proizvedeno 1.914 gigavat-časova.