Kina polako postaje globalni lider u robotici

Svijet

Najveći problem što dobavljači ključne komponente još kupuju od međunarodnih kompanija

Kineske kompanije ostvarile su ozbiljan napredak u oblasti industrijske robotike u kojoj su do sada dominirali japanski i evropski rivali.

– Četiri vodeća kineska prodavca industrijske robotike prijavila su 20-procentni rast prihoda u 2016. godini na godišnjem nivou, a sličan podatak očekuje se i u narednih nekoliko godina – izjavio je glavni analitičar ABI Riserča Ljen Jie Su. Njihovi japanski i evropski rivali su u istom periodu zabilježili pad ili slabašan jednocifreni rast prihoda.

Uspon kineske industrije robotike je rezultat snažnih akcija vlade u Pekingu, ali i velikih investicija korporacija u istraživanje i razvoj. Naime, kinesko ministarstvo industrije i informacionih tehnologija je 2013. godine usvojilo smijernice za promociju i razvoj industrije robotike u cilju podsticanja razvoja tog sektora do 2020. godine.

U međuvremenu, kineske robotičke kompanije i internet gigant investirali su ogromna sredstva u ključne robotičke tehnologije. Kina bi, prema izveštaju ABI, trebalo da postane najveće tržište industrijskih robota sa 134.000 prodata robota u ovoj godini.

Pred kineskim dobavljačima je, međutim, i dalje dug put kako bi na međunarodnim tržištima stali rame uz rame sa veteranima u toj oblasti – indijskom kompanijom Grej Orandž, švajcarskom Svislog, kalifornijskom Feč robotiks i njemačkom Magacino.

Osim toga, kineski dobavljači robotike i dalje kaskaju u smislu ključnih komponenti, koje još kupuju od međunarodnih kompanija.