Goldman Sachs: Privreda Britanije ulazi u recesiju u četvrtom kvartalu

Svijet

Goldman Sachs Group očekuje da će ekonomija Velike Britanije ući u recesiju tokom četvrtog kvartala ove godine.

U izvještaju Goldaman navodi da očekuje da će bruto domaći proizvod Velike Britanije pasti za oko jedan odsto do sredine 2023. godine. Godišnja proizvodnja sljedeće godine vjerovatno će se smanjiti za 0,6 odsto, što je oštar preokret u odnosu na prethodnu Goldmanovu procjenu o ekspanziji od 1,1 odsto.

“Zabrinutost oko pritisaka na troškove života u Velikoj Britaniji nastavila je da se pojačava zbog pogoršanja energetske krize. Realna potrošnja će i dalje vjerovatno znatno opadati”, rekli su ekonomisti predvođeni Svenom Jarijem Stehnom.

Goldmanove prognoze dolaze pošto su podaci prošle sedmice pokazali da je ekonomska aktivnost oslabila od SAD do Evrope i Azije, pojačavajući zabrinutost da bi rast kamatnih stopa i povišena inflacija mogli da odvedu svijet u recesiju.

Ranije ovog mjeseca, Banka Engleske pokrenula je svoje najveće povećanje kamatnih stopa u posljednjih 27 godina i upozorila da Velika Britanija ide u recesiju dugu više od godinu pod teretom rastuće inflacije.

Goldman predviđa i pad stope štednje stanovništva

Goldman očekuje da će stopa štednje stanovništva pasti znatno ispod svoje “ravnotežne stope” na rekordno niskih 3,5 odsto u drugom kvartalu 2023. On predviđa da će realni raspoloživi prihodi pasti za 2,9 odsto, a potrošnja za 1,4 odsto u 2023. godini.

Malo je vjerovatno da će izgledi za recesiju odvratiti Banku Engleske od daljeg pooštravanja monetarne politike, navode iz Goldmana. Očekuje se povećanje stope od 50 baznih poena u septembru i za četvrtinu poena u novembru i decembru.

“Vidimo da su rizici nagnuti ka ozbiljnijoj i dugotrajnijoj recesiji. Cijene gasa mogu duže ostati visoke, domaćinstva mogu u manjoj mjeri da oslobode višak ušteđevine, a iznos dodatne fiskalne podrške domaćinstvima može se pokazati manjim nego što se pretpostavlja po našim podacima”, rekli su ekonomisti Goldmana.

U takvom scenariju, privreda Velike Britanije će se smanjiti za čak 3,4 odsto tokom naredne godine. Njihov osnovni scenario je, međutim, da recesija bude “relativno blaga s obzirom na fiskalnu podršku, višak štednje i snažan zamah tržišta rada”.

Izvor: Bloomberg Adria