IRBRS na Međunarodnom sajmu u Solunu

BUSINESS KLUB

Na marginama prestižnog 86. međunarodnog sajma privrede u Solunu delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske održala je brojne bilateralne sastanke sa predstavnicima grčke privrede, ali i privrede drugih zemalja.

Sa rukovodstvom Privredne i industrijske komore Atine, na čelu sa v.d. predsjednikom komore Sofiom Kunenakijem Efremogluom, razgovarano je o saradnji privrednika Republike Srpske i Grčke, organizaciji sastanaka predstavnika dvije privrede, s ciljem ulaganja u Republiku Srpsku, ali i zajedničkog nastupa, kako na domaćim, tako i na inostranim tržištima.

U sastavu privredne delegacije Atine bio je i direktor Razvojne i investicione banke Grčke Haris Lambropulos, koji je ujedno i član ove komore. Razgovarano je o mogućoj saradnji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i Razvojne i investicione banke Grčke u oblasti ulaganja, ali i na polju bankarskog sektora.

Delegacija IRBRS sastala se i sa predstavnicima privrednih komora za mala i srednja preduzeća gradova Soluna i Atine, na čelu sa predsjednikom solunske Privredne komore za mala i srednja preduzeća Kapnopolisom Anastasiosom.

Tema razgovora bila je umrežavanje naših privrednika sa privrednicima Atine i Soluna i o mogućnostima ulaganja u Republiku Srpsku. S obzirom na to da su privrednici iz Grčke pokazali veliku zainteresovanost za investicione potencijale i mogućnosti Republike Srpske dogovoreno je da predstavnici atinske i solunske privrede u narednom periodu detaljno prouče investicione profile Republike Srpske i profile naših opština i gradova, nakon čega bi bila ostvarena konkretna saradnja.

Među brojnim susretima naše delegacije je i sastanak sa direktorom Odjeljenja za ekonomiju Ujedinjenih Arapskih Emirata „UAE Chambers“ Ahmedom Jamaom Al Gaizijem, koji je takođe izrazio zainteresovanost ove zemlje za ulaganje u Republiku Srpsku.

Delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske učestvuje na 86. međunarodnom sajmu u Solunu gdje institucijama, privrednicima i potencijalnim investitorima predstavljamo investicione mogućnosti, potencijale i projekte Republike Srpske i naših lokalnih zajednica.

U delegaciji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske su i ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović-Krstić i šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelena Jovanović. Međunarodni sajam u Solunu održava se od 10. do 18. septembra.

Prethodno je održan sa sastanak sa generalnim sekretarom Ministarstva inostranih poslova Grčke Janisom Smirlisom, kao i sa rukovodstvom grčke razvojne agencije „Enterprise Greece“, čiji je prioritet u poslovanju širenje investicionih aktivnosti Grčke i saradnja sa drugim zemljama.

Učešće IRBRS na sajmu u Solunu uslijedilo je kao dio aktivnosti snažne promocije potencijala Republike Srpske u inostranstvu, što je već tokom ljeta donijelo i prve posjete potencijalnih stranih investitora u Republiku Srpsku. Delegacija IRBRS do sada je promovisala potencijale za ulaganje u Republiku Srpsku u Austriji, Italiji i Ruskoj Federaciji, sa krunom predstavljanja investicionih profila Republike Srpske i naših gradova i opština na Drugoj investicionoj konferenciji „INVEST SRPSKA 2022“ od 5. do 7. septembra u Prijedoru.