Manger: Svijetu prijeti totalni kolaps, dolar ide na nulu

Svijet

Čarli Manger, jedan od najbogatijih ljudi u Americi, smatra da će nastavak politike štampanja novca dovesti do totalnog ekonomskog kolapsa i otvaranja mogućnosti za pojavu novih diktatora i novih ratnih sukoba.

Čarli Manger, glavni saradnik američkog multimilijardera Vorena Bafeta, i dalje je jedan od najcijenjenih ekonomskih savjetnika u Sjedinjenim državama iako je napunio 98 godina. S obzirom da se sve više piše i govori o velikoj ekonomskoj krizi koja će uskoro zahvatiti čitav svijet, a koja svoj koren ima i u ratu u Ukrajini, Manger je dao svoju procjenu, koja nije nimalo svijetla.

Manger tvrdi da je jedna od najopasnijih stvari koje države sada mogu da rade, naročito SAD, jeste nekontrolisano štampanje novca, kako bi se zauzdala kriza i umirilo stanovništvo. Ali, po njemu, to je kratkoročno rješenje problema koje predstavlja uvod u mnogo dublju i pogubniju krizu.

Političari nas guraju u inflaciju

Po njemu, inflaciju forsiraju političari koji žele da se održe na vlasti, jer su na taj način u mogućnosti da i dalje stanovništvu obećavaju sigurno zaradu i ekonomski prosperitet. Međutim, kako kaže, ovakav način razmišljanja predstavlja “kapiju ka diktatorima”.

Kako je objasnio, državna potrošnja koristi prednost lake monetarne politike jer vodi lakom zaduživanju bez mnogo povećanog oporezivanja. Manger upozorava da je suštinski problem ovakve monetarne politike da vlada gubi fiskalno ograničenje.

“Ne samo da imamo ozbiljan problem, već imamo i rješenje za njega: političarima i Federalnim rezervama je najlakše da samo štampaju više novca i tako privremeno rješavaju probleme. To, naravno, stvara dugoročne opasnosti. Znamo šta se desilo u Njemačkoj kada je Vajmarska republika uradila isto to – cijela stvar je eksplodirala. Ove stvari su opasne i ozbiljne. Ne želite da imate gomilu političara koji rade sve što je lako, a teoretski nas nije povrijedilo prošli put, pa misle da možemo da udvostručimo štampanje novca i još jednom se izvučemo iz problema. Znamo šta se dešava sa večnim udvostručavanjem, udvostručavanjem, udvostručavanjem… To će dovesti do totalnog kolapsa, a posle ćete imati sasvim drugačiju vladu ako nastavite da to radite”, objasnio je Manger.

Tako je Hitler došao na vlast

On je upozorio da se nekontrolisano štampanje novca može pretvoriti u veoma blisku katastrofu za američku državu koja je, po njemu, bila pokretač ekonomskog rasta u posljednjih 100 godina, a posljedice bi, po njemu, mogle da budu globalne.

“Ono što je dovelo Hitlera na vlast bila je kombinacija inflacije u Vajmarskoj republici, gdje su potpuno uništili ušteđevinu srednje klase u Njemačkoj, nakon čega je usledila Velika depresija. Bio je to prvi udarac. Nakon toga je Hitler došao na vlast. Ludi demagog osvojio je 40 odsto glasova na izborima! Ubrzo nakon toga smo imali diktatora koji je bio spreman za svjetski rat. Dakle, istorija nije prijatna. Ne treba zaboraviti da je Njemačka bila veoma napredna i civilizovana nacija; Njemačka koju je Hitler preuzeo. Dakle, ako dozvolite da vaša nacija previše propadne, ono što ćete dobiti je – Hitler”, kazao je Manger.

Dolar će postati bezvrijedan

On kaže da se javljaju ogromni politički rizici kada vlada uništi kupovnu moć valute, moć zarade i vrijednost štednje. Svaka zapadna zemlja može biti u opasnosti da na vlast dođe jak čovek koji obećava da će rešiti sve ekonomske probleme i koji je nagrađen odanošću birača kada to pokuša. Manger kaže da na kocki nije samo krahberze već najavljuje potpuno ekonomsku propast i rizik od političke nestabilnosti, piše Mondo.

On predviđa da će američki dolar vjerovatno pasti na nultu vrijednost tokom sljedećeg vijeka.

“Ovo nije tako ludo kao što zvuči. Američki dolar je izgubio preko 96 odsto svoje vrijednosti od osnivanja Federalnih rezervi. Takođe je izgubio 86 odsto svoje vrijednosti od 1971. godine kada su SAD napustile zlatni standard. Ovo bi trebalo da bude znak dugoročne opasnosti od inflacije za štedne račune koji nisu uloženi u sredstva”, objasnio je Manger, piše Mondo.