U svijetu se godišnje baci hrane u vrijednosti od 400 milijardi dolara

Svijet

Prema podacima Ujedinjenih nacija, na globalnom nivou godišnje se baci hrane u vrijednosti od gotovo 400 milijardi dolara ili propadne prije nego što uopšte dođe do prodavnica.

Oko 20,7 odsto hrane baci se na godišnjem nivou u Srednjoj i Južnoj Aziji, dok u Severnoj Americi i Evropi na otpadu završi 15,7 odsto hrane. S druge strane, najmanje hrane baci se na području Istočne i Jugoistočne Azije, 7,8 odsto i Australiji i Novom Zelandu, 5,8 odsto.

“Bacanje hrane dodatni je pritisak na već ionako siromašne prirodne resurse. Ovi podaci pokazuju kako mi i dalje nepotrebno trošimo svoje resurse, zagađujemo vodu i atmosferu”, pojasnio je Ću Dongju, generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, prenosi B92.

Kada se pogleda vrsta hrane, najveći dio, odnosno 25,3 odsto otpada na žitarice i mahunarke, a slijede voće i povrće s 21,6 odsto.

Potrošači, takođe, igraju veliku ulogu u ovoj vrsti otpada. Čak 37 odsto životinjskih proizvoda i petina ukupnog voća i povrća završi u smeću nakon kupovine. Naravno, bogate države, zbog ograničenog roka trajanja proizvoda i lošijeg planiranja kupovine, imaju više otpada.