Milijarder prodao privatni avion zbog „ekološkog“ praćenja

Milioneri

Mogul luksuzne robe i izvršni direktor LVMH-a Bernard Arnault prodao je svoj privatni avion nakon što su korisnici Twittera počeli pratiti svako njegovo putovanje avionom kako bi pokazali kako bogati i njihov način života zagađuju okoliš.

Arnault (73)je u samom vrhu najbogatijih ljudi na svijetu s neto bogatstvom od preko 149 milijardi dolara, rekao je da je prodao svoj privatni avion jer ga je Twitter “posramio” zbog toga što često koristi avion.

Ipak, još uvijek leti, ali malo drugačije u nadi da će izbjeći praćenje.

– Zaista, uz sve te priče, imali smo avion i prodali smo ga. Sada je rezultat taj da niko ne može vidjeti kamo idem jer iznajmljujem avione kada koristim privatne avione – rekao je Arnault za radio stanicu u vlasništvu LVMH-a.

Francuski milijarder suosnivač je grupacije luksuzne robe koja posjeduje neke od najprestižnijih brendova na svijetu, uključujući Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, Moet & Chandon i Givenchy Parfums.

Često korištenje privatnih aviona od strane slavnih postalo je vruća tema u Francuskoj tokom ljeta, a neki političari su predložili zabranu ili oporezivanje privatnih aviona.

Arnaultov najstariji sin ponudio je još jedno objašnjenje zašto je njegov tata prešao na iznajmljivanje aviona.

– Nije baš dobro da naši konkurenti mogu znati gdje smo u svakom trenutku. To može dati ideje, također može dati tragove – rekao je.

Milijarderi i slavne osobe u SAD-u također su se našli na udaru kritika na društvenim mrežama zbog svojih stalnih privatnih putovanja avionima.

Elon Musk pokušao je platiti 19-godišnjaku s Floride da prestane pratiti korištenje njegovog privatnog aviona. Jack Sweeney odbio je Muskovu ponudu od 5.000 dolara da izbriše Twitter račun koji prati putovanja Muskovog privatnog aviona.

Brucoš koledža razvio je desetak drugih botova koji prate putovanja visokoprofilnih tehnoloških titana, uključujući Billa Gatesa i Jeffa Bezosa.

A Kylie Jenner naišla je na oštre reakcije na Twitteru tokom ljeta kada su korisnici osudili njeno korištenje privatnih aviona za putovanja koja su ponekad trajala samo nekoliko minuta.