Devizne rezerve CBBiH 16,2 milijardi KM

BiH

Devizne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine iznose 16,2 milijarde KM, od čega se jedan do dva odsto odnosi na zlato.

Ovo kažu u Centralnoj banci BiH, ističući da devizne rezerve od 2001. godine pa do danas bilježe konstantan rast, osim u periodu od 2009. do 2013. godine, kada su imale stagnaciju zbog velike ekonomske krize koja je pogodila cijeli svijet.

Centralna banka BiH od 2009. godine, kako kažu, u svom portfoliju deviznih rezervi ima zlato, sa promjenjivom količinom, od jedne do tri tone zlata.

Guverner Senad Softić tvrdi da Centralna banka BiH investira na siguran način svaki dio deviznih rezervi kako bi održala monetarnu stabilnost zemlje, a u interesu privrede i građana BiH.

„Centralna banka brine o monetarnoj stabilnosti i investira u skladu sa zakonom i najboljom praksom u svijetu“, istakao je Softić.

On je naglasio da su devizne rezerve garancija stabilnosti konvertibilne marke, da je uporište u investiranju, te poručio da je valutni odbor striktan, da garantuje monetarnu stabilnost i da će u tome istrajati.

„Centralna banka prati tržišna kretanja na bazi kojih donosi investicione odluke“, rekao je Softić, te dodao da je Banka nedavno prodala jedan dio zlata koji su imali u portfoliju, kao i da je riječ o pojedinačnoj transakciji.

Prema njegovim riječima, to je urađeno u skladu sa mandatom definisanim zakonom i u najboljem interesu Centralne banke, a na bazi detaljnih analiza i projekcija.

„Cilj svih centralnih banaka je da drže cijene i inflaciju pod kontrolom, a naše je da držimo monetarnu stabilnost, s obzirom na to da u nažalost nemamo instrument da utičemo na cijene“, rekao je guverner.

Centralna banka BiH nedavno je prodala nešto više od jedne tone zlata što je izazvalo negativne kritike ekonomskih analitičara jer cijena zlata u cvijetu bilježi najnižu vrijednost u posljednje dvije godine. Srpskainfo