Vidović: Protiv inflacije se boriti povećanjem domaće proizvodnje

BiH

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je na Jahorina ekonomskom forumu da je inflacija uvezena u BiH, te da je neophodno povećati domaću proizvodnju kako bi se umanjio njen uticaj.

-Nismo mogli uticati na to, što predstavlja veliki problem, posebno za nas male ekonomije – rekla je Vidovićeva na panelu o temi „Inflacija, najveća prijetnja po ekonomiju i mjere stabilizacije“.

Ona je navela da je inflacija u Republici Srpskoj bila najveća prošle godine u septembru kada je iznosila 16,8 odsto, da je prosječna iznosila 12,7 odsto, ali da je u martu ove godine evidentan pad i inflcija iznosi 10,4 odsto.

-Prema pokazateljima, vidimo da se smiruje i nadamo se da će se smirivati i dalje – rekla je Vidovićeva.

Smatra da inflacija nije samo pojava, nego i način života, kako u Republici Srpskoj, tako i u zemljama regiona, ističući da Vlada Srpske na sve načine pokušava da utiče na inflaciju.

-Nemamo mogućnosti da utičemo na inflaciju preko monetarne poitike, jer monetarna politika nije na nivou Republike Srpske. Nije ona ni na nivou BiH, jer tu je jedan rigidan sistem koji funkcioniše već dugo i sad je na snazi i mi nemamo nikakve mgućnosti – rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da Vlada Republike Srpske na sve načine pokušava da olakša privredi, posebno izvoznoj.

-Izvozna privreda je veoma bitna jer snižava inflaciju. Pokušali smo da držimo nisku cijenu električne energije, da smanjimo negativan uticaj inflacije na stanovnišvo, povećavali plate, vraćali poreze i doprinose poslodavcima kako bi privredu rasteretili tog dijela – rekla je Vidovićeva.

Naglasila je da privreda trpi veliki udar jer su cijene repromaterijala jako visoke.

-Da bi smanjili negativan uticaj inflacije neophodno je povećavati domaću proizvodnju kako ne bi svakog dana sve više uvozili tu inflaciju koja se stvara vani – poručila Vidovićeva.

Izrazila je uvjerenje da će inflacija u ovoj godini doživjeti stagnaciju.