Njemački fond ulazi u MF banku

Banke

Njemački fond GLS Alternative Investments Sicav postaće novi akcionar MF banke, koja je u većinskom vlasništvu Mikrokreditnog društva „Mikrofin, saznaje portal CAPITAL.

Na odluku o kupoprodaji akcija banke između MKD “Mikrofin” i GLS Alternative Investments, Sicav saglasnost bi polovinom decembra trebalo da da i Skupština akcionara banke, a transakcija bi trebalo da bude završena u prvom kvartalu 2023.

Kako saznajemo predmet prodaje je oko 27.000 akcija odnosno oko šest odsto udjela, a precizan iznos biće definisan kupoprodajnim ugovorom prije realizacije transakcije.

Usaglašeno je da vrijednost akcija bude definisana u trenutku izvršenja transakcije na bazi posljednjih finansijskih izvještaja MF banke i dogovora prodavca MKD ‘Mikrofin’ i kupca GLS. Očekujemo da transakcija bude okončana u prvom kvartalu 2023. Očekivana ukupna vrijednost transakcije je 2,5 miliona evra, odnosno to je ukupan iznos koji je GLS spreman u ovom trenutku uložiti u kapital banke, potvrdili su za CAPITAL u MF banci.

Po okončanju transakcije, MKD „Mikrofin“ bi trebao imati oko 73,79 odsto čime ostaje većinski vlasnik banke.

Ostali akcionari imati će sljedeći udio:  FMO oko 11,57 odsto, KFW oko 9,24 odsto i GLS oko 5,40 odsto.

Planiranom transakcijom MF banka proširuje i pojačava svoju vlasničku strukturu kroz ulog njemačkog fonda koji ima značajnu reputaciju. Ovo je za MF banku veoma važno, jer se i u vrlo izazovnim vremenima banka dodatno jača, što je pored izuzetnih, do sada, ostvarenih rezultata bitna pretpostavka za nastavak razvoja MF banke, kazali su u ovoj banci.