Savjeti iz Hemofarma: Ljetna putna apoteka

Zdravlje

Prilikom pakovanja za godišnji odmor, jedino što je sigurno jeste da ćete nešto zaboraviti. Zato su putne isprave, zdravstvena knjižica, putno zdravstveno osiguranje i putna apoteka prvo što stavljate u torbu. Poželjno je da svaka putna apoteka sadrži osnovne lijekove ili proizvode koji mogu pomoći u olakšavanju tegoba koje se najčešće javljaju na putovanju,  a to su lijekovi protiv bolova i povišene temperature, probiotici, sredstva za dezinfekciju rana, te flasteri i zavoj. Lijekove je potrebno čuvati u propisanim uslovima gdje temperatura ne bi trebala prelaziti 30 stepeni celzijusa ili niže ako je tako propisano u uputstvu.

Šta sadrži ljetna putna apoteka? Povišena temperatura je nažalost česta pojava na putovanjima, pogotovo kod djece. Zato je neophodno uz sebe imati analgoantipiretike, odnosno  lijekove protiv bolova i za sniženje povišene temperature. Ipak, najčešći zdravstveni problemi tokom putovanja jesu putnička dijareja i trovanje hranom. Promjena mjesta boravka, visoke temperature i lošiji higijenski uslovi doprinose zagađenju vode i hrane, što dovodi do stomačnih infekcija praćenih dijarejom. Hemofarmov PROBIOTIC je već 20 godina pouzdan i provjeren član kućne i putne apoteke jer doprinosi očuvanju zdravlja i funkcije probavnog sistema. Kako bi ojačali crijevnu barijeru i spriječili pojavu putne dijareje poželjno je početi sa uzimanjem PROBIOTIC-a 3 do 5 dana prije i nastaviti tokom samog putovanja. Dovoljna je samo jedna kapsula na dan.  Kvarenje hrane, poput voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda na ljetnim temperaturama je neizbježno, pogotovo ako se ne čuva adekvatno (držanje hrane u automobilu, na plaži, u torbi i slično). U slučaju konzumiranja pokvarene hrane, prva pomoć je Fitrum (enterosorbens) koji brzo poput spužve, apsorbuje sve toksine, pomaže njihovo izbacivanje, te spriječava dijareju i  njihove druge štetne efekte na organizam.

Tokom putovanja mnogi imaju i tegobe sa grčevima u mišićima. Uzrok može biti nedostatak magnezijuma koji se ljeti više gubi iz organizma zbog povećanog znojenja. Kako bi nadoknadili magnezijum dovoljna je jedna kesica Magnetransa na dan. Kesice su pogodne su za putovanje jer se jednostavno koriste. Granule se brzo tope u ustima, uzimaju se bez vode, prijatnog su i osvježavajućeg ukusa.

Zaštita od sunca: Potreba za kvalitetnom zaštitom od sunca zajednička je svima, uvijek i svuda. Iako je sunčeva svjetlost esencijalna za život, ona u isto vrijeme predstavlja i opasnost, jer se sastoji od ultravioletnih (UV-A/UV-B), infracrvenih (IR-A) i vidljivih svjetlosnih zraka za koje se zna da direktno oštećuju kožu u vrijeme kad je indeks sunčevog zračenja veoma visok. Najefikasnije mjere zaštite od sunca jesu: izbjegavanje boravka na otvorenom u periodu od 10 do 16 časova, nošenje zaštitne odjeće, naočala i nanošenje preparata za zaštitu kože od sunca u dovoljnoj količini. Dobar preparat za zaštitu od sunca treba da pouzdano štiti od štetnog sunčevog zračenja, da je prilagođen tipu kože, uzrastu, kao i da je dermatološki testiran i vodootporan. Takva je medicinska kozmetika Ladival koja se posebno preporučuje za zaštitu i njegu dječije kože, kao i osobama sa osjetljivom i kožom sklonom alergijama. Ladival pruža trostruku zaštitu, ne samo od UVA i UVB zraka, nego i od infracrvenih A zraka za koje je dokazano da uzrokuju gubitak elastina i kolagena, a samim tim i prerano starenje kože. Osim sastojaka koje pružaju zaštitu, Ladival u svom sastavu sadrži i sastojke za hidrataciju i njegu kože.

Higijena: Pored opšte higijene, intimna higijena u vremenu visokih temperatura je izuzetno važna, a nažalost često zanemarena na putovanju. Žene su ljeti sklonije urinarnim i vaginalnim infekcijama, a vrućina, znojenje i mokar kupaći kostim su preduslov za njihov razvoj. Zbog toga se i na putovanju preporučuje upotreba preparata za intimnu higijenu poput Belieme, koja spriječava pojavu neželjenih infekcija.

Osobe koje imaju problem sa alergijama ili imaju druge zdravstvene tegobe  obavezno trebaju ponijeti sa sobom lijekove koje svakodnevno koriste. Dobro je da ponesu i nalaz ljekara, kao dokaz o propisanoj terapiji.

Hemofarmove preparate koji čine putnu apoteku možete pronaći na www.svakodobro.ba