Italija daje rekordne subvencije za e-automobile

Svijet

Nešto se veliko događa u Italiji, čini se da ova država planira uvesti rekordne subvencije za električne automobile i to dijelu stanovništva kojemu su one najpotrebnije.

Bloomberg piše da italijanska vlada planira program subvencioniranja kupovine električnih automobila vrijedan 930 miliona eura.

Građani s godišnjim prihodom manjim od 30.000 eura trebali bi dobiti financijski poticaj do 13.750 eura ako staro vozilo Euro 2 standarda zamijene za električni automobil.

Ovaj način subvencioniranja je prava mjera jer se nerijetko, u drugim državama, poticaju daju i kupcima koji kupuju električne automobile skuplje od 100.000 eura, prenosi Hak revija.

Kao što svi pretpostavljamo, radi se o imućnim vozačima, kojima poticaji nisu potrebni, ali su ih vrlo rado koristili, kada su im već dostupni. Italijanski program financiranja imao bi i socijalnu komponentu.

Italija ima jedan od najstarijih voznih parkova u Evropi, a na cestama je oko jedanaest miliona automobila s Euro 3 standardom ili nižim.

Vladin je plan obnoviti flotu te podržati porodice s niskim prihodima, odnosno promovisati kupovinu električnih automobila proizvedenih u toj zemlji.