Airbnb će naredne godine ponuditi i svoje kuće

Svijet

Otkako su napravili revoluciju u dijeljenju domova, osnivači Airbnb-a su počeli da se pitaju: ‘Šta je sljedeće?’

Uspješno su stvorili globalnu mrežu od više od 5 miliona domova, zakupaodavaca i smještaja pod kiriju, a njihov biznis vrijedi 38 milijardi dolara. Ali šta još može da ponudi Airbnb?

To je pitanje koje je podstaklo osnivača Joe Gebia da lansira 2016. godine Airbnb futures odjeljenje, Samara, namijenjen za razvoj novih proizvoda i usluga za kompaniju. Odgovor na to što bi mogao biti sljedeći veliki korak Airbnb-a jeste: arhitektonski i urbanistički planer. Airbnb neće biti samo firma za upošljavanje, već i kompanija koja obezbjeđuje kuće.

Sada Samara najavljuje novu inicijativu pod nazivom Dvorište – potraga za dizajnom i prototipima novih načina izgradnje i dijeljenja kuća, vidljivo je iz njihove objave.

Prve testne jedinice postaće javne 2019. godine. Drugim riječima, to znači da Airbnb planira da distribuira prototip objekata iduće godine.

U principu, kuće će biti dizajnirane da se dele od samog početka. Kako će tačno izgledati još se ne zna, ali koncept je jasan: biće optimalne za imovinu Airbnba, mjesta za svakoga ko je zainteresovan da ulaže u ovaj veliki posao.

Lokacije će takođe biti prilagodljive. To ne znači samo dodavanje nekoliko soba za iznajmljivanje sa dodatnim kupatilom. To znači stvaranje prostora koji se razvijaju i čak se transformišu u promjenjive potreba putnika, piše Fast Company. (Indikator.ba)