Јahorina ekonomski forum: Neophodno povezati region 

Nekategorizovano

Panelom „Pitajte premijera“, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, završen je Јahorina ekonomski forum. Višković je rekao da je Srpska u kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta dosta uradila, što su prepoznali domaći i strani investitori, ali da izostanak saradnje, pa i česte opstrukcije iz FBiH usporavaju procese, na štetu svih građana BiH.

Zakonom koji izjednačava domaće i strane investitore stvoren je povoljan ambijent za ulaganja u Srpsku – najmanje poreske stope, najniža cijena električne energije u regionu, kao i stručna i kvalitetna radna snaga, što, kaže Višković nije promaklo međunarodnim investitorima.

Višković je na panelu „Razgovor sa premijerom“ kojim je zvanično završen ovogodišnji Јahorina ekonomski forum, rekao da su partneri iz „Gasproma“ na svakom sastanku prvo pitali da li je riješena gasna konekcija ispod Drine.

– Odgovor je uvijek da to još uvijek nismo sredili. Čini mi se da nećemo to ni realizovati dok Srpska ne bude nezavisna – naveo je Višković.

Višković je podsjetio da je Republika Srpska imala namjeru da gasifikuje teritoriju od ulaska u Srpsku do Banjaluke, pa i dalje, da se na toj trasi izgrade i gasne elektrane od 500 ili 600 megavata.

– Sada Amerikanci guraju južnu interkonekciju iz Hrvatske i sada smo jedan na jedan. Mi tražimo istočnu i njome uslovljavamo južnu. Predložio sam i da na mjestu zvanične konekcije na Šepku, gdje gas ulazi u BiH iz Srbije, stavimo još jednu ili zamijenimo postojećz cijev većeg promjera i gas pumpamo do Banjaluke – rekao Višković.

U tom slučaju, dodaje Višković, gas koji bi nedostajao bio bi uziman iz Slavonskog Broda, gdje će ulaziti iz Hrvatske.

On je podsjetio i da je u toku gasifikacija Pala i Јahorine, tako da se polako povećava potrošnja gasa u Srpskoj.

Kada je riječ o poljoprivredi, Višković je rekao da je Vlada podigla subvenciju na 70 odsto za osiguranje od prirodnih nepogoda, a za protivgradne mreže podignute su na 50 odsto.

Generalni direktor „SHP Celeks“ Banjaluka Mario Blažević rekao je da poslovne zone u lokalnim zajednicama moraju da budu pripremljene za investitore u smislu priključaka i prilazne infrastrukture.

On je naglasio da su granični prelazi najbitnije pitanje za privrednike koji izvoze svoje proizvode.

Blažević je istakao da će „SHP Celeks“ investirati u novi proizvodni pogon i skladište između 100 i 120 miliona evra zavisno od tehnologije, što će biti završeno za pet do sedam godina, te ocijenio da benefiti koje Vlada Republike Srpske daje investitorima nisu dovoljno ispromovisani.

– Mi proizvodimo trenutno na mazut, ali bi bilo mnogo efikasnije kada bi gas došao do Banjaluke – ukazao je Blažević i pozvao strane investitore da investiraju u Srpsku.

Menadžer kompanije „Mercedes-Benc kars“ Miroslav Vrcelj, govoreći o elektromobilnosti, naveo je da je broj običnih /sporih/ auto-punjača u regionu zadovoljavajući, pa i u Srpskoj i BiH, ali da je uz pomoć vlada na auto-putevima potrebno postaviti brze punjače.

On je rekao i da je sa prestankom subvencija za električne automobile u nekim zemljama Evrope, potražnja za ovim vozilima opala, ali da će ipak trend rasta biti nastavljen, samo ne kako je ranije predviđeno.

U okviru ovogodišnjeg, sedmog Јahorina ekonomskog foruma održano je ukupno 16 panela na kojima je učestvovalo 100 govornika.

Na forumu je doneseno više zaključaka koji će se naći pred Vladom Republike Srpske, a ukoliko to bude potrebno razmatraće ih i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednik Organizacionog odbora Jahorina ekonomskog foruma Goran Račić rekao je da smatra da je forum bio izuzetno uspješan, te istakao da će određeni zaključci biti zanimljivi i zemljama regiona.

– Dugoročni pravci razvoja Zapadnog Balkana su bile teme koje su se protezale kroz svih 15 panela i tražili smo načina kojim možemo, prije svega, da region integrišemo u ekonomskom smislu i da se oslobodimo i riješimo svih onih suvišnih procedura koje danas opterećuju poslovanje, te povećavaju same troškove -rekao je Račić.

On je dodao da su sa panelistima govorili o određenim projektima, koji su veoma značajni za razvoj i bolje korištenje resursa s kojima ova zemlja raspolaže.

– Tako da smo pričali o turizmu i o vještačkoj inteligenciji. Imali smo veoma kompetentne učesnike. Mogu slobodno reći najkompetentnije sagovornike iz cijelog regionai mogu reći da ovaj ovaj forum bio veoma uspešan, te da ćemo mi u nekoliko dana koncipirati određene zaključke koji će biti prosleđene nadležnim institucijama – rekao je Račić.

-Naša ambicija je da ovaj forum izađe iz okvira Bosne i Hercegovine, da budemo forum koji će pokušati regionalnono da diktira određene trendove – rekao je Račić.

On je naglasio da će se nastojati da idućih godina kroz ovaj forum traže zajedničke modele integracije cijelog regiona, jer je to danas neophodno za podizanje nivoa ekonomije. On je precizirao da se teži da životni standard građana bude podigao na nivo koji je približan zemljama razvijenog svijeta.