I kripto rudari počeli da napuštaju brod koji tone

Nekategorizovano

Brod koji tone pod imenom “Kripto tržište” počeli su da napuštaju i rudari kriptovaluta, posebno oni manji koji su u posao ušli blizu vrhunca tržišta.

Kako navodi Financial Times, posljednji podaci pokazuju da su rudari smanjili proizvodnju bitcoina s obzirom da potonuće vrijednosti najpopularnije kriptovalute uz rastuće troškove električne energije dobrano smanjuje njihovu dobit.

Sve manji prihodi

Takozvani “hash rate” – mjerilo iznosa energije utrošene za dobijanje novih bitcoina – od početka nedjelje pao je za 4 posto, prema podacima stranice Blockchain.com. Pad sugeriše da su rudari utrošili manje energije za rudarenje, odnosno rješavanje složenih računalnih operacija kojima nastaju bitcoini.

Blockchain.com takođe posjeduje podatke koji pokazuju da je ukupan iznos plaćen rudarima za nove bitcoine pao na najniži nivo u posljednjih skoro godinu dana.

To se odražava i na vrijednost dionica kompanija koje se bave tim poslom, a uvrštene su na berzama. Tako je cijena dionica kompanija Marathon Digital i Hut 8 u proteklih mjesec dana srezana 40 posto dok je berzanska kapitalizacija Argo Blockchaina pala 35 posto.

“Trenutno nije zabavno biti u biznisu kripto rudarenja”, ističe za FT Alexander Neumueller, rukovodilac projekata digitalne imovine u Cambridge centru za alternativne finansije. Podsjetimo, posljednjih nedjelja eskalirao je pritisak na kripto tržište koji traje već nekoliko mjeseci.

Uzrok leži u propasti stabilnih kriptovaluta terraUSD i luna, a nedavno je kripto banka Celsius zaustavila isplatu novca klijentima što je dodatno pojačalo prodajni pritisak. Sa 3,2 biliona dolara koliko je u novembru iznosila tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta, sada je pala ispod bilion dolara.

Samo ove godine vrijednost bitcoina se prepolovila, a ove nedjeje je njegova cijena pala ispod 21.000 dolara. Juče oko podneva bitcoinom se trgovalo po 21.209 dolara. U odnosu na rekordnu vrijednost u novembru prošle godine kada se njime trgovalo po 69.000 dolara, oslabio je oko 70 posto.

“Mnoštvo je rudara u industriji na koje utiču fluktuacije cijena energije. Zbog toga osjećaju pritisak iz dva različita smjera: visokih troškova s jedne te nižih prihoda po izrudarenom bitcoinu s druge strane”, ističe Charlie Schumacher, portparol Marathon Digitala, jednog od najvećih rudara na svijetu.

Prilagođavanje realnosti

Dok veliki igrači u tom sektoru još nekako mogu držati glavu iznad vode jer imaju ugovorene fiksne cijene električne energije, manje kompanije u riziku su gašenja poslovanja ili preuzimanja od strane većih kompanija.

Didar Bekbaouov, suosnivač kazakstanske kompanije Xive, izjavio je kako se “prilagodio novim cijenama i realnosti” te je isključio neprofitabilno rudarenje kada je cijena bitcoin pala ispod 25.000 dolara.

Tim je kompanija sve teže da pronađu potreban kapital za preživljavanje na tržištu. Osim što će dio njih to prisiliti na zatvaranje vrata, kod drugih će otkazati planirana ulaganja u nove, moćnije računare.

“U nekim slučajevima, zbog problema s kapitalom i snižavanja marži, počele su se otkazivati narudžbe”, svjedoči Schumacher. Jaime Leverton, izvršni direktor kanadskog Hut 8, kaže kako su mnogi ušli u taj posao na vrhuncu tržištu i u narednim mjesecima mogli bi postati finansijski prenapregnuti.

Leverton ističe kako se Hut 8 pripremio za pad tržišta još prije godinu dana te je stvorio zalihu od 7078 bitcoina koje može iskoristiti za akvizicije. Stoga Peter Wall, izvršni direktor britanskog Argo Blockchaina, predviđa prvi talas preuzimanja u tom sektoru u idućih godinu dana.