DRAGAN STANKOVIĆ: Nova era saradnje sa Srbijom

Interview

Sabor geodeta Republike Srpske i Srbije označiće novu eru saradnje između institucija, sa fokusom na čvršće institucionalno povezivanje i širu društvenu ulogu geodezije. Sabor će okupiti geodete, inženjere, istraživače i studente iz Republike Srpske, Srbije i susjednih zemalja, kao i srodna zanimanja. Dogovoreni program Sabora uključuje stručna predavanja, radionice, panel diskusije, mrežne aktivnosti i izložbe novih tehnologija

razgovarala SVJETLANA IVANOVIĆ      foto Aleksandar ARSENOVIĆ i RUGIPP

Geodetska uprava Republike Srpske prolazi kroz period intenzivnih aktivnosti, posebno onih terenskog tipa. Trenutno su u toku premjeri katastarskih opština Gornji Podgradci 1, Zvornik 1 i Trebinje 1. Projekat LIDAR koji se realizuje uz pomoć EU fondova kao cilj ima kreiranje digitalnog modela površine i terena, što će služiti kao osnova za katastarsko-geodetske radove, planiranje, projektovanje i praćenje. Kroz projekat DELEF, zajedno sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Švedskom geodetskom upravom, uspostavlja se infrastruktura geoprostornih podataka.
– Osnivanje katastra nepokretnosti je jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata na kome se intenzivno radi u RUGIP. A uz sve to, planira se povećavanje obima saradnje sa Republičkim geodetskim zavodom Srbije, kaže Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Prisustvovali ste Prvom svesrpskom saboru u Beogradu. Tom prilikom ste sa direktorom Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borkom Draškovićem i dogovorili da ove godine organizujete Prvi sabor geodeta Republike Srpske i Srbije. Kada i gdje je predviđeno održavanje Sabora i ko će sve učestvovati?
– Prije svega, bila je čast i zadovoljstvo prisustvovati održavanju Prvog svesrpskog sabora. Tokom boravka u Beogradu imao sam radni sastanak sa direktorom Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borkom Draškovićem gdje smo dogovorili intenzivniju saradnju u narednom periodu i održavanje Prvog sabora geodeta Republike Srpske i Republike Srbije. Prvi Sabor biće održan od 13. do 15. oktobra na Fruškoj gori. Organizacionim odborom predsjedavaćemo gospodin Drašković i ja kao direktori uprava.

Mnogo posla imamo i nastojimo da sve svoje materijalne i ljudske kapacitete maksimalno angažujemo kako bi na vrijeme odgovorili na sve poslove koji su pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove jer smo svjesni svoje društvene odgovornosti i značaja za građane, kao i privredne subjekte i investitore

Ovaj Sabor prije svega ima za cilj da okupi stručnjake iz oblasti geodezije i srodnih disciplina radi razmjene znanja, iskustava i rješavanja zajedničkih problema u geoprostoru i imovinskim pitanjima u vezi sa nepokretnostima, kao i ulogu u realizaciji ciljeva održivog razvoja. Glavni ciljevi Sabora su strukovno povezivanje, jačanje saradnje među geodetama u regionu, stvaranje novih kontakata i razmjena znanja, identifikacija i pronalaženje rješenja za aktuelne probleme u geoprostoru, kao i imovinskih problema vezanih za nepokretnosti, te održavanje stručnih predavanja i radionica na teme koje su od značaja za struku.

Pored toga, Sabor će predstavljati novu eru saradnje ove dvije institucije. Pored čvršćeg institucionalnog povezivanja na sastanku smo razgovarali i o široj društvenoj ulozi geodezije, povezivanja stručnjaka Republike Srpske i Srbije kao i stručnjaka koji su dio sistema upravljanja nepokretnostima. Dogovoren je i program Sabora koji će obuhvatiti stručna predavanja i prezentacije vodećih stručnjaka iz oblasti geodezije, radionice i panel diskusije o aktuelnim temama i problemima, mrežne aktivnosti i mogućnosti za profesionalno povezivanje i izložbeni prostor sa prezentacijama inovacija i novih tehnologija u geodeziji. Sabor će okupiti sve zainteresovane geodete, inženjere, istraživače i studente iz Republike Srpske i Srbije i susjednih zemalja kao i srodna zanimanja da se pridruže na ovom važnom događaju. Učešće relevantnih stručnjaka i zainteresovanih lica doprinijeće uspjehu sabora i omogućiti da zajedno unaprijedimo struku i riješimo ključne probleme u ovoj oblasti. Vjerujem da će ovaj sabor doprinijeti daljem razvoju geodezije, informatike i pravne prakse u regionu kao i unapređenju saradnje među stručnjacima.

Sa direktorom Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borkom Draškovićem je dogovorena intenzivnija saradnja u narednom periodu i održavanje Prvog sabora geodeta Republike Srpske i Republike Srbije

RUGIPP ima veoma dobru saradnju sa Republičkim geodetskim zavodom Republike Srbije (RGZ). Potpisali ste i novi Sporazum o saradnji. Na šta se odnosi taj sporazum?
– Sa geodetskim upravama u regionu imamo veoma dobru saradnju. Dosadašnja saradnja između RUGIPP-a i RGZ-a bila je uspješna, ali su nam planovi da saradnju podignemo na viši nivo kroz razmjenu najboljih praksi i informacija, što će dodatno unaprijediti geodetske i imovinsko-pravne usluge i poslužiti kao dobar primjer jedinstva i bratske saradnje, koja je osnova zajedničkog napretka. RUGIPP je imao potpisan Sporazum o saradnji sa RGZ-om još od 2012. godine. Međutim, za 12 godina mnogo toga se promijenilo. Prije svega, mislim na nova zakonska rješenja i nove nadležnosti, a tokom održavanja 16. Regionalne konferencije o katastru i infrastrukturi geoprostornih podataka potpisali smo novi sporazum koji smo simbolično nazvali „nova era u saradnji geodetskih uprava“.

Potpisivanjem ovog sporazuma u planu je da se radi na pripremi i realizaciji projekata iz oblasti procijene i vođenja vrijednosti nepokretnosti, uspostavljanja i vođenja centralnog adresnog registra, digitalnog arhiva, premjera, katastra nepokretnosti, osnovnih geodetskih radova i drugih poslova iz oblasti geodezije i katastra. Saradnja obuhvata obuke i pružanje stručne podrške, razmjenu iskustava i tehničke dokumentacije, ustupanje interno razvijenih aplikativnih rješenja, ustupanje geodetske opreme i instrumenata i drugih resursa za potrebe realizacije stručnih poslova, pripremu i implementaciju regionalnih projekata od zajedničkog interesa, organizaciju zajedničkih konferencija, radionica i međunarodnih promocija zajedničkih programa saradnje, i druge aktivnosti od zajedničkog interesa.

Spomenuli ste 16. Regionalnu konferenciju o katastru i infrastrukturi geoprostornih podataka. Možete li nam reći nešto više o konferenciji, učesnicima?
– RUGIPP je zaključkom sa prošlogodišnje regionalne konferencije koja je održana u Beogradu određen da bude domaćin 16. Regionalne konferencije o katastru i infrastrukturi geoprostornih podataka (Regionalna konferencija). 16. Regionalna konferencija održana je 25. i 26. juna u Laktašima, gdje smo okupili oko 100 učesnika iz regiona, Evrope i svijeta.

16. Regionalna konferencija održana je 25. i 26. juna u Laktašima, gdje smo okupili oko 100 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Federacije BiH, kao i iz Švedske, Holandije, Norveške, Belgije, Svjetske banke…

Podsjetio bih čitaoce da je RUGIPP, sada već davne 2012. godine, bio domaćin 5. Regionalne konferencije, pa tako i ove godine smo u Republiku Srpsku, u Laktaše doveli učesnike iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Federacije BiH, ali i iz Švedske, Holandije, Norveške, Belgije, Svjetske banke i naravno predstavnike institucija Republike Srpske, kao i članove Savjeta za infrastrukturu geoprostornih podataka, ali i predstavnike naučnih ustanova. Istakao bih da imamo veoma dobru saradnju sa geodetskim upravama iz regiona. Jedan od pokazatelja je i taj da smo na Prvoj međunarodnoj konferenciji o infrastrukturi geoprostornih podataka koja je održana u aprilu ove godine okupili sve predstavnike geodetskih uprava iz regiona na jednom mjestu u Banjaluci i da su svi bili izuzetno zadovoljni kako stručnim dijelom programa, tako i nama kao organizatorima i domaćinima.

Učesnici 16. Regionalne konferencije imali su priliku da razmijene iskustva i upoznaju se sa postignućima geodetskih uprava iz regiona u oblasti infrastrukture geoprostornih podataka, katastra i geodetske infrastrukture, kao i tržištem nepokretnosti i održivim razvojem. Čuli smo zaista odlična predavanja i razmijenili informacije i znanja iz ovih oblasti, a koje ćemo iskoristiti da u narednom periodu unaprijedimo poslovanje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Kao organizatori i domaćini smo dobili sve pohvale i zaista me raduje da smo u najboljem svjetlu predstavili Republiku Srpsku, grad Laktaše i Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Na kraju smo usvojili i zaključke od kojih bih, između ostalih, istakao da smo se svi usaglasili da je status društvene imovine istaknut kao poteškoća u radu geodetskih institucija u regionu i izražena je potreba za rješavanje istog, zatim da Memorandum o razumijevanju i saradnji republičkih institucija i agencija za katastar i kartografiju sa područja zapadnog Balkana ističe naredne godine i predviđeno je njegovo ponovno potpisivanje tokom održavanja naredne Regionalne konferencije, za koju je zaključkom određeno da će se 2025. godine održati u Crnoj Gori u organizaciji Uprave za nekretnine Crne Gore.

Sve ove aktivnosti o kojima smo razgovarali su najviše vezane za geodetske poslove. Da li pored Konferencije i Sabora ima još nekih aktivnosti kako geodetskih tako i imovinsko-pravnihi?
– Ovo je period kada se geodetske aktivnosti u najvećem obimu vrše, posebno one koje su terenskog tipa. Istakao bih da smo započeli poslove premjera katastarskih opština: Gornji Podgradci 1, na administrativnoj teritoriji grada Gradiška, Zvornik 1, na administrativnoj teritoriji grada Zvornik i Trebinje 1, na administrativnoj teritoriji grada Trebinje. Za ove poslove potrebno je pored savremene geodetske opreme da su i vremenske prilike odgovarajuće kako bi podaci bili što kvalitetniji, ali i građani treba da propisno obilježe svoje parcele a uputstvo o načinu obilježavanja parcela je dostupno na internet stranici RUGIPP-a. Takođe, vrše se i nivelmanska mjerenja za dio teritorije Republike Srpske, radi uspostave Referentnog sistema Republike Srpske i BiH.

LIDAR snimanje teritorije Republike Srpske kao rezultat će dati digitalni model površine i digitalni model terena. Na taj način prikupljeni podaci će služiti kao osnov za izvođenje katastarsko-geodetskih radova, različito planiranje, projektovanje i praćenje

Pored toga, radimo LIDAR snimanje teritorije Republike Srpske u okviru projekta “Podrška Evropske unije za povećanje dostupnosti preciznih geoprostornih podataka LiDAR-om” a koji je dio finansijskog instrumenta IPA II, čiji su korisnici Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Prikupljeni podaci će biti obrađeni i klasifikovani kako bi se dobio finalni proizvod u vidu digitalnog modela površine i digitalnog modela terena. Na taj način prikupljeni podaci će služiti kao osnov za izvođenje katastarsko-geodetskih radova, različito planiranje, projektovanje i praćenje, a rok za završetak projekta je kraj 2024. godine. Tu su i aktivnosti u okviru donatorskog projekta DELEF koji takođe realizujemo zajedno sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Švedskom geodetskom upravom, koji se odnose na uspostavljanje infrastrukture geoprostornih podataka, masovnu procjenu vrijednosti nepokretnosti i geodetsku infrastrukturu kroz razmjenu iskustava i praksi, kao i obuke eksperata iz Švedske.

Naravno, jedan on najznačajnijih kapitalnih projekata je osnivanje katastra nepokretnosti i na tome se aktivno radi. U Komisije za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanja prava na nepokretnostima, između ostalih, imenovali smo i zaposlene u našim područnim jedinicama i kancelarijama, s ciljem da se ti poslovi što više intenziviraju i da što prije dođemo do katastra nepokretnosti za teritoriju cijele Republike Srpske. Nastojimo da ubrzamo postupanje u upravnim postupcima, kako prvostepenim tako i postupanje po žalbama u drugom stepenu, ali treba imati u vidu da je u određenim područnim jedinicama broj primljenih zahtjeva zaista veliki, tako da nastojimo da na najbolji mogući način odgovorimo ovom problemu. Ako mogu kratko da sumiram, mnogo posla imamo i nastojimo da sve svoje materijalne i ljudske kapacitete maksimalno angažujemo kako bi na vrijeme odgovorili na sve poslove koji su pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove jer smo svjesni svoje društvene odgovornosti i značaja kako za građane, tako i privredne subjekte i investitore.