Stižu novi uređaji: Može li Google da impresionira korisnike?

Google će u saradnji s hardverskim partnerima predstaviti dva pametna sata koji će raditi na operativnom sistemu Android Wear

Pametni satovi nisu uspjeli da impresioniraju kupce pa će njihova prodaja, zajedno s fitness narukvicama i sličnim nosivim uređajima u SAD-u porasti samo oko 25 odsto, što je manje u odnosu na ranija predviđanja koja su govorila o rastu od čak 60 odsto.

Ovakvi rezultati istraživanja koje je objavio eMarketer nisu nikoga iznenadili pa je, s obzirom da su kompanije poput Huaweija, Motorole i Lenova u septembru objavile kako tada neće predstaviti očekivane nove modele svojih satova, a Apple je zabilježio pad prodaje, jasno kako trenutno nema velike potražnje za nosivim uređajima.

Situaciju na ovom tržištu pokušaće da spasi Google, koji je za početak sljedeće godine najavio dva top modela pametnih satova koji će raditi na novoj verziji operativnog sistema za nosive uređaje Android Wear 2.0. O Googleovim pametnim satovima glasine kruže već duže vrijeme, a nedavno su ih iz ove kompanije prvi put službeno potvrdili – Džef Čeng, menadžer zadužen za razvoj Android Weara za The Verge je rekao da satovi neće biti dio Googleovog ili Pixel branda, već će nositi ime hardverske kompanije koja će ih proizvoditi, ali nije htio da kaže o kojoj se kompaniji radi.

S tom kompanijom Googleovci će sarađivati na sličan način na koji su ranije sarađivali s partnerima koji su proizvodili Nexus telefone. Takođe, Čeng je napomenuo da će i aktualni modeli pametnih satova koji rade na Android Wearu uskoro moći da nadograde svoj operativni sistem na novu verziju koja uključuje samostalne aplikacije, koje će moći da rade bez povezivanja s telefonima, podržavaće Android Pay i Googleov glasovni asistent.