Android 11 komplikuje instaliranje aplikacija van Google Play

Gadget

Aplikacije trećih lica mogu da budu rizične ako ne znate baš tačno šta radite, jer lako može da se desi da instalirate malvere na svoj uređaj, misleći da instalirate neku aplikaciju.

Neki developeri, međutim, koriste ovaj način „isporuke“ da testiraju svoje aplikacije prije nego što one odu na Play Store. Korisnici Android operativnog sistema iz regiona u kojima Google Services zabranjen, takođe, mogli bi da pokušaju da dobiju željene aplikacije na nekom drugom mjestu.

Dobra vest je da će Android 11 i dalje podržavati funkcionalnost. Loša vijest je da je to malo više neugodno nego ranije.

To funkcioniše tako što Android traži da se odobre dozvole za instaliranje APK datoteka. Nakon što to učinite, možete da se vratite i pokrenete postupak instalacije bez gubitka podataka.

Međutim, u Android 11 verziji stvari izgledaju malo drugačije.

„Oblačić“ za instalaciju će se pojaviti nakon što mu date dozvolu, ali aplikacija će se isključiti jer će sistem sam da je zatvori. Nije u pitanju „bag“, već bezbjednosna funkcija. Posle toga, ponovo pokrenite aplikaciju i ona će da radi bez problema.

Drugim riječima, i dalje ćete moći da dodate aplikacije van Google Play prodavnice u Android 11 kao i ranije. Biće samo malo komplikovanije, jer će se aplikacija sama zatvoriti tokom instalacije.

Ukoliko se odlučite da instalirate aplikacije van google Play prodavnice, dobro se informišite. To uvijek radite na sopstvenu odgovornost, jer nisu prošle provjere koje Google radi. Instaliranjem aplikacija od strane trećeg lica u nekim slučajevima gubite garanciju na svoj uređaj.