Evropske berze pale poslije petodnevnog rasta

Na evropskim berzama jutros su cijene akcija blago su pale, nakon pet dana rasta, što je posljedica slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija i opreza ulagača uoči izvještaja predsjednice Feda

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,2 odsto, nakon pet dana uzastopnog rasta. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,15 odsto, na 7.267 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,05 posto, na 11.774 boda. Pariski CAC ojačao je 0,05 odsto, na 4.890 bodova.

Po padu od 0,5 odsto jutros prevodi italijanski FTSE MIB indeks, a oprez ulagača najviše je posljedica slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Tako je cijena akcije Rolls Roycea pala 2 odsto, nakon što je taj britanski proizvođač motora obavijestio o rekordnom gubitku u prošloj godini od 4,6 milijardi funti.

Otprilike 2 odsto pala je i cijena akcije Heidelberg Cementa jer je taj njemački proizvođač građevinskog materijala javio o padu prihoda u posljednjem lanjskom tromjesečju za 4 odsto.

Pod pritiskom je i finansijski sektor, posebno osiguravajuće kuće, ali cijena akcije Credit Suissea porasla je 2,5 odsto jer je druga po veličini švajcarska banka najavila rezanje troškova i ukidanje 5.500 radnih mjesta nakon gubitka u prošloj godini.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se čeka izvještaj predsjednice američke centralne banke Janet Yellen o monetarnoj politici i ekonomskoj situaciji. Ulagači se nadaju da će u dvodnevnom svjedočenju u Kongresu predsjednica Feda jasnije naznačiti hoće li centralna banka u ovoj godini ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa. Ulagače trenutno najviše zanima hoće li čelnici Feda povećati kamate već na sednici u martu, što bi moglo negativno uticati na tržišta kapitala.