Wall Street: Dow Jones s najdužim pozitivnim nizom od 1987.

Berza

Dow Jones Industrial Average porastao je u srijedu, zabilježivši svoj najbolji pobjednički niz od 1987. dok su trgovci razmatrali povećanje stope Federalnih rezervi i velike korporativne zarade.

Dow Jones dodao je 82,05 bodova, ili 0,23%, na 35.520,12. Indeks 30 dionica produžio je svoj uspon na 13 dana, napredak koji nije postigao od januara 1987. Ako indeks poraste 14 uzastopnih dana u četvrtak, to će odgovarati najdužem nizu ikada koji seže do juna 1897. To je bilo otprilike godinu dana nakon što je Dow osnovan u maju 1896.

S&P 500 pao je 0,02% na 4.566,75. Nasdaq Composite izgubio je 0,12% na 14.127,28.

Federalne rezerve podigle su stope na rekord u više od 22 godine nakon što su prošle kroz dugo očekivano povećanje od četvrtine boda na kraju svog sastanka. Međutim, prinosi na trezorske obveznice skliznuli su nakon što je šef FED-a Jerome Powell sugerisao da bi centralna banka ovdje mogla ponovo zastati.

“Rekao bih da je svakako moguće da ćemo ponovo prikupiti sredstva na sastanku u septembru ako to podaci opravdavaju. Takođe bih rekao da je moguće da bismo odlučili da ostanemo nepokolebljivi i da ćemo pažljivo procjenjivati, kao što sam rekao, sastanak po sastanak”, rekao je Powell na press konferenciji nakon odluke.

Fed sljedeći put odlučuje o stopama 20. septembra. Dionice banaka, uključujući Wells Fargo, ojačale su nakon komentara dok su se trgovci kladili da bi ekonomija mogla izbjeći recesiju ako Fed ostane na čekanju.

Ipak, Powellov naglasak da će centralna banka biti “zavisna od podataka” ostavio je trgovce podijeljenima oko sljedećeg poteza centralne banke i donekle uticao na raspoloženje na tržištu, prenosi Seebiz.eu.

S pozitivne strane, Alphabet, čiji je vlasnik Google, porastao je za oko 5,8% jer je rast prihoda od oblaka pomogao kompanijji da postigne tromjesečje bolje od očekivanog. Takođe, Boeing, komponenta Dow-a, ojačao je 8,7% nakon što je izvijestio o boljem rezultatu u drugom tromjesečju nakon porasta isporuka komercijalnih aviona.