Azijska tržišta: Investitori bježe iz bankarskih dionica

Berza

Azijska su tržišta pala u utorak jer su ulagači oštro smanjili svoju izloženost dionicama banaka zbog straha od širenja krize u SAD-u.

Istodobno, neizvjesnost oko monetarne politike dominira uoči ključnih podataka o američkoj inflaciji.

Japanski indeks Nikkei 225 bio je najteže pogođen u Aziji, pao je za više od 2% jer su se tržišta bojala povećane izloženosti američkim obveznicama među japanskim financijskim tvrtkama. Resona Holdings, Inc. (TYO: 8308), T&D Holdings, Inc. (TYO: 8795) i Concordia Financial Group Ltd (TYO: 7186) pali su između 7% i 9% i imali su najlošije rezultate na Nikkeiju, prenio je Seebiz.

Ostali bankarski indeksi također su zabilježili velike gubitke. Kospi je pao gotovo 2%, dok je indonezijski kompozitni indeks burze u Jakarti vodio gubitke diljem jugoistočne Azije s padom od 1,6%.

Kineski indeksi Shanghai Shenzhen CSI 300 i Shanghai Composite izgubili su po 0,8%, dok je hongkonški indeks Hang Seng skliznuo 1,8% jer je optimizam u vezi s dodatnim vladinim mjerama poticaja uvelike neutraliziran velikom prodajom dionica lokalnih banaka.

Dionice američkih banaka strmoglavo su pale u trgovini preko noći jer su se ulagači bojali novih rušenja u bankarskom sektoru nakon kolapsa Silicon Valley Bank (NASDAQ:SIVB) prošlog tjedna. Gubici u dionicama banaka nastavili su se čak i nakon što je vlada intervenirala u sektoru s hitnom likvidnošću i uvjeravanjima podrške.

Bankarski krah također je potaknuo povećanje oklada da će Federalne rezerve omekšati svoj jastrebovski stav kako bi spriječile daljnju ekonomsku štetu.

Fokus je sada na podacima o inflaciji indeksa potrošačkih cijena u SAD-u, koji bi trebali biti objavljeni kasnije tijekom dana, za više naznaka o tome kako bi središnja banka potencijalno mogla nastaviti s monetarnom politikom. Cijene fjučersa fonda Fed-a pokazuju da su tržišta odustala od oklada na povećanje od 50 baznih bodova od strane Fed-a sljedećeg tjedna, pri čemu većina trgovaca sada želi povećanje od 25 bps.

Bilo kakvi znakovi pregrijane inflacije, zajedno s trzavicama u bankarskom sektoru, mogli bi loše djelovati na azijska tržišta dionica.

Indijski indeksi Nifty 50 i BSE Sensex 30 donekle su se suprotstavili trendu, trgujući u ravnom do najnižem rasponu nakon što su podaci u ponedjeljak pokazali da je CPI inflacija u veljači smanjena u odnosu na prethodni mjesec.

Iako je očitanje još uvijek veće od očekivanog, održivi pad inflacije mogao bi potaknuti eventualnu pauzu u ciklusu povećanja kamatnih stopa Reserve Bank.

Australski indeks ASX 200 potonuo je 1,6%, a dionice četiri velike banke u zemlji pale su između 0,4% i 1,3%. Commonwealth Bank of Australia (ASX:CBA), najveća u nizu, pala je 0,4%.

Privatno istraživanje pokazalo je u utorak da je raspoloženje australskih potrošača ostalo blizu najnižih razina iz razdoblja pandemije, usred kontinuiranog pritiska visoke inflacije i rastućih kamatnih stopa.