Koje dionice indeksa S&P 500 donose najveće prinose

Berza

Prosječni godišnji prinos S&P 500 iznosio je 10% od 1980. do 2022. godine, isključujući dividende. Naravno, postoje neke kompanije koje daju mnogo veće prinos,gledanoistorijski.

U ovoj infografici koristeći podatke S&P Dow Jones indeksa , pogledajte dionice S&P 500 s najboljim prinosima u jednoj godini u posljednje četiri decenije.

Lista najboljih S&P 500 dionica

Kako bi pronašao najveće dobitke, S&P je svake godine uzeo 10 najboljih dionica, a zatim je suzio tu listu na prvih 50. Oni su rangirali najbolje dionice S&P 500 prema prinosu, što znači da nisu uključene dividende ili distribucije dionica.

Najbolji dobici su grupirani u nekoliko odabranih godina, uključujući bum dot-com 1999., rast berze 2003. i oporavak od globalne finansijske krize 2009. godine. Nijedan od najvećih dobitaka nije se dogodio 2021. ili 2022. godine.

Najbolje dionice S&P 500 po godišnjim prinosima

Najveće prinose imala je dionica Qualcomma. Kompanija je imala ključne patente za Code Division Multiple Access (CDMA) tehnologiju, koja je omogućila brzi bežični pristup internetu i postala osnova za 3G mreže.

Njegove dionice su porasle 1999. godine jer je ukinula manje profitabilne poslovne linije, riješila spor oko patenta sa konkurentom Ericssonom i pridružila se S&P 500 indeksu. U to vreme, CNN je izvestio da je jedan srećni investitor koji je čuo za Qualcomm od investicionog bankara koji je postao rabin zaradio 17 miliona dolara — otprilike 30 miliona dolara danas.

“Najmlađe” dionice koje su se plasirale na ljestvici bile su iz 2020.: dobro poznata Tesla (#2) i manje poznat internetska pretreživač Etsy (#17), na kojoj je prodaja nezavisnih kreatora porasla tokom rane pandemije COVID-19. Vrijednost u dolarima prodatih artikala na Etsyju se više nego udvostručila sa 5,3 milijarde dolara u 2019. na 10,3 milijarde dolara u 2020., a prodaja maski čini 7% ukupnog iznosa.

Najveći dobitnici po sektorima

Dok dionice informacionih tehnologija čine skoro polovinu liste, postoji zastupljenost iz devet od 11 sektora S&P 500. Nijedna kompanija iz sektora industrije ili potrošačkih proizvoda nije ušla u red prvih S&P 500 dionica po godišnjem prinosu.

U nastavku prikazujemo dionice s najboljim godišnjim povratom za svaki sektor.

Tesla je bila najučinkovitija dionica Consumer Discretionary na listi. Nakon što je ispunila uslov za četiri uzastopna kvartala pozitivne zarade, pridružila se S&P 500 indeksu 21. decembra 2020. Učinak kompanije je pojačan najavom da će biti uključena u S&P 500, zajedno sa snažnim rezultatima u Kini.

U domenu komunikacijskih usluga, DSC Communications je doživio značajan povratak 1992. godine. Kompanija za telekomunikacijsku opremu imala je ugovore sa velikim kompanijama kao što su Bell i Motorola. Alcatel-Lucent (tada Alcatel), francuski proizvođač mobilnih telefona, kupio je DSC Communications 1998. godine.