Francuska smanjuje korporativni porez na 25 odsto

Francuska vlada će do 2022. godine postepeno smanjiti korporativni porez sa sadašnih 33,3 odsto na 25 procenata, izjavio je novi francuski premijer Eduar Filip

– Potrebno je da preduzeća žele da se osnivaju i razvijaju na našim prostorima, a ne na nekim drugim – rekao je Filip u obraćanju poslanicima u parlamentu, izvještava agencija Frans pres. On je dodao da će tim smanjenjem poreza Francuska biti “usklađena sa evropskim prosjekom”.

Filip je, takođe, rekao da će pretvaranje poreskih olakšica za kompanije za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanje u trajno smanjenje davanja državi po osnovu zarada, biti na snazi tek 2019. godine.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je prvobitno planirao da taj prelazak – koji bi javne finansije koštao oko 20 milijardi eura – bude sproveden 2018. godine, ali je javna revizija, koju je naložila vlada, utvrdila da Francuska time rizikuje da premaši ciljani budžetski deficit i ove i sljedeće godine.

Filip je potvrdio u parlamentu i da će vlada izuzeti od državnog poreza svaku imovinu, koja nije povezana sa nepokretnostima, i da će ta mjera stupiti na snagu 2019. godine. Dodao je da će Francuska uvesti fiksni porez od oko 30 odsto na prihode od štednje, sa sadašnjeg nivoa do 50 odsto.

Francuski premijer je najavio pokretanje “velikog investicionog plana” vrijednog 50 milijardi eura u oblastima, koje uključuju životnu sredinu, zdravstvo, poljoprivredu i saobraćaj.