“Invazija” Kine na Evropu – u brojkama

Svijet

S vremenom, međutim, Evropska unija je od Kine kao “partnera” došla u fazu Kine kao “ekonomskog takmaca” i “sistemskog rivala” koji ih je pokorio, piše Nova.rs.

Posle više od deset godina stalnog porasta, strane direktne investicije (FDI) Kine u Evropu su posljednje tri godine u padu. Velika Britanija je bila najvažnija destinacija za kineski novac, ali su zbog veličine svojih ekonomija zemlje popout Finske, Portugala, Luksemburga i Malte “iskočile”.

Ukupne strane investicije Kine u evropskim zemljama, a u periodu od 2000. do 2019. mere se milijardama dolara, sa Britanijom u koju je uloženo 50 milijardi, Njemačkom sa 22,7 milijardi i Italijom sa 15,9 milijardi dolara.

Dok su velike evropske ekonomije kao britanska ili njemačka tradicionalno bili mete kineskih investitora, proteklih godina kineske FDI okreću se ka nordijskim zemljama poput Finske i Švedske.

Finska je peta na listi zemalja sa najviše stranih kineskih investicija sa 12 milijardi dolara a dva mjesta ispod je Švedska sa 7,3 milijarde.

Evropske investicije u Kini

Ekonomski odnosi su dvosmerna ulica. Kao što Kina ulaže u Evropu, tako i Evropa ulaže u Kinu. Kada je riječ o direktnim evropskim investicijama u Kinu, EU sile poput Njemačke (16,7 milijardi) i Francuske (12 milijardi) vode. Ali, interesantno, za njima slede “mali igrači” poput Švedske (8,4 milijarde), Luksemburga (7,1 milijardi) i Irske (6,75 milijardi).

Uz to, navodi Politiko, trgovinski odnosi Evrope i Kine vremenom su ojačali. Kineska roba čini 19 posto uvoza u EU. Procenat je mnogo veći u nekim zemljama poput Češke i Luksemburga.

Kina je takođe treća najveća izvozna destinacija za EU robu posle Sjedinjenih Država i Britanije.

Proizvedeno u PRC, poslato u Evropu i obrnuto

Uvoz iz Kine u Evropu mjeri se milijardama eura. Holandija je najveći uvoznik kineske robe sa 88,4 milijarde eura, slijede Njemačka sa 76,7 i Britanija sa 54,19 milijardi eura. Kada je riječ o izvozu evropskih proizvoda, najagilnija je Njemačka sa 96,28 milijardi, potom slijede Britanija sa 33,94 i Francuska sa 20,96 milijardi eura.

Odnosi između Evrope i Kine ne svode se ipak samo na novac. Važnu ulogu u saradnji dve zemlje igraju i kulturna i obrazovna razmena, kao i najpoznatiji diplomatski brend Kine – pande.

Konfuči instituti i panda diplomatija

Kina promoviše svoju kulturu i obrazovanje mrežom Konfuči instituta, promotivnih organizacija otvorenih po cijelom svijetu. Instituti su povremeno bili meta kritika boraca za zaštitu ljudskih prava koji ih optužuju da koriste uticaj kako bi cenzurisali teme koje ne odgovaraju kineskim vlastima.

Najviše instituta imaju Velika Britanija (30), Nemačka (19), Francuska (18) i Italija sa 12 Konfuči instituta.

Evropa je takođe i dom velikom broju kineskih studenata koji tamo odlaze na univerzitete. Britanija je očigledan lider – imaju kineskih studenata i diplomaca kao i narednih devet evropskih zemalja zajedno.

U Britaniji studira 951 kineski student. Slijede Irska sa 297, Francuska sa 143, Holandija sa 107, Njemačka sa 80, Švedska sa 71 i Finska sa 70 studenata iz Kine. Ispod 70 studenata imaju Luksemburg, Danska, Italija, Malta, Austrija.

Kina je koristila džinovske pande kao poklone i prilike za fotografisanje sa zapadnim političarima. Kroz svoju panda diplomatiju, Peking pozajmljuje na deset godina par pandi evropskim zoo vrtovima da tamo žive. Parovi džinovskih pandi se tako baškare u zoo vrtovima u Finskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Belgiji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Španiji.