Amerika razočarana evropskim sankcijama

Svijet

“SAD su razočarane akcijom EU. EU je stalno isticala svoju privrženost pravilima Svjetske trgovinske organizacije (STO), ali ovo saopštenje pokazuje da oni to čine samo kada to njima odgovara”, naveo je Lajthajzer u saopštenju.

Evropska unija je u ponedeljak, pošto pregovori sa SAD očigledno nisu donijeli ništa novo u posljednjih mjesec dana, od kako joj je STO odobrila uvođenje protivmjera, uz ocjenu da Sjedinjene Države narušavaju globalno tržište avionima jer subvencionišu Boing.

Brisel ima pravo da Americi nametne kaznene carine do vrijednosti od četiri milijarde dolara, a Vašington je prošle godine dobio dozvolu od STO da optereti proizvode iz EU u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara godišnje zbog evropskih subvencija kompaniji Erbas, preneo je Rojters.

Lajthajzer je prošlog mjeseca izjavio da će uvođenje taksi EU primorati SAD da uvedu kontramjere, ali saopštenje u ponedjeljak ne sadrži takvu prijetnju, a, kako navodi Rojters, u njegovom kabinetu kažu da dvije strane nastavljaju pregovore kako bi riješile spor koji je počeo još 2004. godine.